Новини

На одного школярика – п’ять тисяч гривень. У скільки цього року обійдеться базовий набір для буковинських школярів – відео “МБ”

До початку навчального року залишилися лічені дні. Батьки школярів уже активно ходять на ринки та в магазини, щоб купити канцелярію та підготувати дитину до школи.

Кореспондентка ” ” вирішила дізнатися, у скільки цього року обійдеться базовий набір для школярів.

Щоб оцінити приблизну вартість того, у скільки обійдеться шкільний набір, поцікавилася цінами на Калинівському ринку. При цьому орієнтувалася на нижчу вартістю. Оскільки асортимент на ринку широкий, відповідно й ціни на деякі товари можуть суттєво коливатися. Наприклад, поки ходила ринком, то знайшла портфель за 400 гривень, проте в інших рядах приблизно такий самий коштував 800-900 гривень. За словами продавців, така розбіжність у ціні може бути через якість товару, виробника тощо.

Вартість базового набору школяра (грн):

Портфель – від 400
Щоденник з картонною обкладинкою – від 60
Щоденник з твердою обкладинкою – від 160
Набір зошитів з малюнками на 12 сторінок – від 6,0 (1 шт.)
Обкладинки для зошитів (кольорові) – 120 за упаковку
Обкладинки для зошитів (прозорі) – 40 за упаковку
Обкладинки для книг (кольорові) – від 70 за упаковку
Набір кулькових ручок – від 60 (7 шт.)
Набір кольорових олівців – від 85 (12 кольорів), від 100 (24 кольори)
Графітний олівець – 10 (1 шт.)
Пенал – від 100
Набір лінійок – від 110
Гумка – від 10 (1 шт.)

Мінімальна вартість вищезгаданого набору (зошитів – 32 штуки) обійдеться майже у 1500 гривень.

Також варто врахувати, що дітям, які навчаються у початковій школі, потрібно ще купити фломастери, кольоровий папір, альбом, картон, клей, пластилін, а от для школярів старших класів – набір для креслення, циркулі.

Слід пам’ятати, що на початку навчального процесу доведеться докупувати робочі друковані зошити з різних предметів, контурні карти, атласи.
За словами батьків, що вже змогли придбати певні товари для школи, цьогоріч ціни на канцелярію відчутно зросли.

“Підготовка до школи – це дуже гарно, але й дуже дорого, – усміхається мати учня шостого класу. – Ми вже придбали спортивний костюм, штани, кросівки, портфель, трохи канцелярії. Витратили п’ять тисяч гривень. Ну, що казати, коли 48 кольорових олівців вартують 340 гривень… Якщо порівнювати з минулими роками, то, звісно ж, підготовка до школи стала значно дорожчою”, – зазначає жінка.

Шкільна форма

Щодо шкільної форми, то не всі навчальні заклади її вимагають, проте у деяких все ж таки передбачено її купити:

Для дівчат:
Дві блузки – 700 грн
Спідниця – 350
Сукня чи сарафан – 450
Колготки – від 100
Бантики для волосся – від 25
Разом: 1700 грн

Для хлопців:
Дві сорочки – 600
Штани – 500
Жакет – 750
Разом: 1850 грн

Спортивний костюм, кросівки – від 1450.

Крім цього ще можуть бути витрати на спеціальний портфель для спортивної форми. Продавці на ринку помічають, що через підвищення цін батьки школярів намагаються розподіляти кошти.

“Люди вже активно скуповуються до школи, проте постійно нарікають на ціни. Це зрозуміло, адже якщо минулого року першокласникам могли придбати кросівки, туфельки за 500 гривень, то сьогодні вартість зросла до 750 гривень. Переважно на такі товари ціни зросли від 100 до 150 гривень”, – розповідає одна з продавчинь на Калинівському ринку.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.