Новини

Зима може бути важкою: які зараз на ринках Чернівців ціни на генератори

В компанії “Укренерго” радять не ховати генератори далеко, адже зима може також бути важкою.

– Ми повинні бути готові до найгіршого сценарію, з ракетними і дроновими атаками на енергетичну інфраструктуру, – заявив голова “Укренерго” Володимир Кудрицький.

“Найдешевший генератор – 6000 гривень”

Щоб дізнатися, чи є зараз попит на генератори, повербанки та лампи на акумуляторах, та як змінилися ціни на них, йду на Калинівський ринок.
Генераторів на ринку чимало, будь-якої потужності та на будь-який гаманець, йдеться в публікації ” “.

Один із продавців розповідає, що ціни зараз досить помірні, щоправда, вже потроху починають зростати. Та попиту на них поки що немає.
– Ціни у постачальників вже починають рости. Якщо хтось планував купувати на зиму генератор, варто вже зараз це зробити. Люди приходять, цікавляться цінами, але ще не купують. Зараз порівняно із зимовими цінами вартість генераторів знизилася десь на 50-70%. Тому поки що вигідно їх купувати. Але треба бути дуже уважними. Адже на ринку далеко не всі генератори якісні, – розповідає пан Петро.

Бензиновий генератор на 2,8-3 кВт зараз можна придбати на ринку за 7-10 тисяч гривень. Такі мають найбільший попит. Потужніший, на 5-6 кВт, коштує від 18 до 25 тисяч.

Бачу, як чоловік біля одного із контейнерів роздивляється генератор.

– Хочете купити генератор? – запитую.

– Прицінююся поки що, дивлюся, де дешевше, – відповідає чоловік.

– Гадаєте, зима буде важкою, то варто б запастися? – запитую.

– Ми ще минулої зими збиралися купити генератор. Живемо в селі, коли не було світла, хотіли хоча б насос від криниці запустити й холодильник. Та все відкладали покупку, бо ціни були скажені. Навіть малі й не дуже потужні коштували від 15-20 тисяч і вище. Я радий, що ми тоді не поспішили, а зараз зможемо досить потужний купити за 8-10 тисяч, – розповідає чоловік.

Запитую про ціни у продавця: чи сильно впали, чи можуть знову вирости.

– Найдешевший генератор на 3 кВт на ринку коштує близько 6000 гривень. Якщо минулого року ціни були 20-27 тисяч гривень, то зараз такого вже немає. Це найбільш сприятливий час, щоб придбати генератор. А взимку можуть знову бути проблеми зі світлом. Тож, думаю, варто про всяк випадок запастися генератором. Це така річ, що не буде зайвою у господарстві. Для будинку вистачає навіть 3 кВт, – пояснює пан Олександр.

“Поки що немає ажіотажу”

Здалека помічаю розкладені на прилавку акумулятори та блоки безперебійного живлення (УПС). Підходжу та розпитую, чи є зараз на них попит.

– Ціни взимку були завищені через попит і нестачу товару. Два місяці тому ціни впали, бо люди почали їх масово продавати, ще й за низькими цінами. Зараз ціни почали знову рости. Нові закупки – уже за трохи вищими цінами. Та навіть попри це, ціни на товари зараз досить адекватні. Поки що немає ажіотажу і склади заповнені товаром. Звичайно, є люди які вже зараз запитують, чи навіть купують, – розповідає пан Микола.
Павербанки також впали у ціні, кажуть продавці. Потужністю 20 тисяч mAh вони коштують від 700 до 1000 гривень. За 30 тисяч mAh доведеться заплатити від 1200 до 1500.

Продавчиня Альона торгує різними лампами, зокрема й тими, що працюють на акумуляторах.

– Поки що люди нічого не купують, якщо чесно. Якщо світло почнуть відключати, то, може, побіжать купувати. Ті, хто мав собі купити лампи, вже це зробив. Ми потрохи закуповуємо товар, але попиту зараз немає. Ціни значно знизилися. Взимку цих товарів не було, то люди вигрібали все. Зараз же є всього достатньо, – каже жінка.

Що прогнозують фахівці

Андрій НОВАК, економіст:

– Середня вартість звичайного дизельного генератора зараз коливається в межах 20 тисяч гривень, бензинового – 13-15 тисяч. Наприкінці осені їхня вартість може зрости до 25 та 18 тисяч гривень відповідно.
Перед новим опалювальним сезоном попит на генератори, свічки та акумуляторні лампи в умовах масових відключень світла зросте. Також певний ажіотаж викличуть повідомлення влади про важку зиму.

Борис КУШНІРУК, економічний експерт, аналітик:

– Ажіотажний попит можливий за значних проблем. Якщо їх вдасться розв’язати, зокрема внаслідок роботи ППО, ціни істотно не зростуть. Народ відреагує на ситуацію за фактом. Продавці теж у складному становищі. Гуртова закупівля може зробити їх банкрутами – продавати доведеться собі у збиток. Прогнозована ситуація можлива при коливанні курсу гривні в межах 1% на місяць. Якщо ж зростання цін через імпорт не буде, то на повербанки навряд чи зросте ціна.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.