Новини

Найбільші котельні забезпечили генераторами: десять важливих запитань про підготовку до опалювального сезону у Чернівцях

Очікується, що ця зима буде складною, як і попередня, тому у місті й далі закуповують генератори та монтують модульні котельні.

Чи можливі проблеми з опалювальним сезоном у Чернівцях і чи готові до нього тепломережі, в інтерв’ю molbuk.ua розповів начальник “Чернівцітеплокомуненерго” Олександр КОРЧУНОВ.

– Максимально готуємося до наступного опалювального періоду, підготували котельні та теплові мережі на 63 відсотки. Наразі ми виконуємо планові роботи із заміни теплових мереж. Також готуємо теплоенергетичне обладнання на котельнях. Тривають ревізія запірної арматури, поточні ремонти котлів, повірка контрольно-вимірювальних приладів, теплових лічильників.

– Замінювали найбільш критичні ділянки тепломережі, зокрема на вулицях Пилипа Орлика, Руській, Узбецькій, Комарова. Станом на сьогодні замінили 1200 метрів. Це зробили на аварійних ділянках. Після цього плануємо виконати гідравлічне випробування. І якщо виникатимуть пориви, будемо їх ліквідовувати. У планах до початку опалювального сезону замінити 1500 метрів труб тепломережі.
У нас тариф економічно необґрунтований, і грошей, які надходять нам на розрахунковий рахунок, вистачає лише на зарплату та сплату податків. Тож з коштами на ремонти та підготовку до опалювального сезону нам допомагає міська рада.

– Сорок п’ять котелень забезпечені генераторами, зокрема чотири найбільші котельні (там генератори потужністю від 800 до 1400 кВт). Однак нам необхідні додаткові кошти, щоб ці генератори під’єднати до котелень, а також на пальне, щоб генератори могли працювати за потреби.
Генератори будуть запускати лише у разі блекауту, коли електроенергії не буде впродовж тривалого часу. Якщо відбуватимуться відключення електрики за графіком, як минулого року, то генератори будемо запускати лише на котельнях, які опалюють соціальні об’єкти.

– У Чернівцях є три котельні на альтернативному виді палива: дві — на дровах, одна — на пелетах. У планах цього року дообладнати ще дев’ять котелень. П’ять котелень на дровах отримали від міжнародної благодійної організації ЮНІСЕФ. Для встановлення ще чотирьох котелень розробляється проєктно-кошторисна документація. Їх будуть використовувати у разі надзвичайних ситуацій. Вони забезпечуватимуть теплом не багатоповерхівки, а лише соціальні об’єкти у різних районах міста, де також будуть пункти обігріву.

– На деяких малих котельнях замінюємо чотири газові котли. Ці повністю автоматизовані і мають вищий коефіцієнт корисної дії. Завдяки цьому вони більше економні. Нам важливо економити газ, бо під час укладання договорів з постачальником газу визначаються ліміти споживання. Його встановлюють відповідно до середнього використання газу впродовж трьох років. І у цих межах ми повинні працювати. Якщо підприємство перевищує ліміт, тоді тариф на газ уже рахується не 7,99 гривні, а за значно дорожче

– Проблеми з опалювальним сезоном можливі, якщо будуть перебої з газом та електрикою. Технічно “Чернівцітеплокомуненерго” буде готове до опалювального сезону.

– Тариф у Чернівцях встановлений ще у 2018 році з вартістю 1200 гривень за гігакалорію, і він давно економічно не обґрунтований. Наприклад, у тарифі закладений газ за ціною чотири гривні за куб, а наразі ціна уже вдвічі вища, те саме стосується електрики, мінімальної заробітної плати. Та станом на сьогодні не йдеться про підвищення тарифу на тепло. Є мораторій, діє закон про заборону підвищення тарифів.
Ми отримуємо газ для населення за ціною 7,99 гривні, для бюджетних організацій — 16 гривень. Ціна на газ під час дії воєнного стану не повинна зрости й буде зафіксована на рівні минулого опалювального сезону.

– Сьогодні “Чернівцітеплокомуненерго” має заборгованість за доставку газу перед підприємством “Чернівцігаз”. Є рішення суду, яким цю заборгованість зобов’язують виплатити — це 43 мільйони гривень. Також ще є щомісячний платіж, який повинні здійснювати на користь “Чернівцігазу”. Тому на сьогодні ми вже маємо борг 58 мільйонів гривень.
У нас діє угода договірного списання, тож усі кошти, які отримуємо на розрахунковий рахунок, можемо використовувати виключно для заробітної плати та податків. Тому кошти за доставку газу сплачували лише частково, і виник борг. Такі проблеми спостерігаються у всіх містах України.
Ми повинні ці кошти сплатити й вже здійснили перший платіж на рахунок “Чернівцігазу”. Та всієї суми підприємство не має. Ми розраховуємо на підтримку держави, яка гарантувала під час підписання мораторію на підвищення тарифів компенсацію різниці у тарифах із держбюджету. У нас після 1 кварталу 2023 року різниця у тарифах склала 333 мільйони гривень. За результатами 1 півріччя сума зросте ще на 39 мільйонів. Якщо держава профінансує цю різницю, то зможемо закрити борги перед “Чернівцігазом” та постачальником природного газу. Якщо заборгованість не сплатимо, то “Чернівцігаз” може не подати природний газ на котельні.

– Дякуємо свідомим споживачам за сплату за тепло, бо цього року краще розраховуються, ніж торік. Наразі населення заборгувало за тепло 58 мільйонів гривень, минулого року – 63 мільйони гривень.
З боржниками ведеться судово-претензійна робота. З початку року подали до суду 800 справ на боржників. Таким споживачам за рішенням суду повністю блокують карткові рахунки. Вже подали до суду усі справи на боржників до 2022 року. Тепер готуємо документи на боржників минулого опалювального періоду.

– Після опалювального сезону ми провели обстеження будинків. Керівникам компаній видали приписи, які роботи необхідно виконати для вчасного і якісного теплопостачання їхніх будинків. Та не усі дотримуються цим вимог.
Можемо відзначити лише компанію-управителя “Містосервіс”, яка вже на стадії підписання актів готовності. Кожна компанія-управитель має підписати двосторонній акт щодо готовності внутрішньобудинкових мереж до початку опалювального періоду.
Якщо цього не зроблять, ми маємо право не подати у будинок тепло, якщо у мережах є серйозні проблеми. Тому мешканцям варто проконтролювати це. Також доречно утеплити внутрішньобудинкові мережі, щоб зайва теплова енергія не втрачалася. Це допоможе заощаджувати.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.