Новини

«Буває, що підтанцьовують навіть поранені»: співачка з Буковини дала понад п’ятсот концертів на лінії фронту

Весела, усміхнена, балакуча і надзвичайно сильна. Христина ОХІТВА – заслужена артистка України. Родом із Чернівців. Дівчина є солісткою ансамблю пісні й танцю Збройних сил України. Вона дала понад п’ятсот концертів на лінії фронту. І це не просто концерти у філармонії чи будинку культури. Це виступи посеред полігонів, біля окопів та бліндажів. За два кілометри від лінії зіткнення з ворогом…

Кореспондентці ” ” Христина Охітва розповіла про себе, як їздить на передову і дає концерти бійцям.

“Співати перед бійцями – честь”

– Народилася та виросла я у Чернівцях. Тут почала займатися творчістю у провідних наших майстрів. Після закінчення школи переїхала до Києва. Там вступила до університету культури. Коли була на другому курсі, мене запросили до ансамблю пісні й танцю ЗСУ. Так, уже 18 років я є солісткою цього ансамблю. Оскільки я родом із Буковини, то це позначається на моїй творчості. Мене надихали гірські краєвиди з самого дитинства. Зараз я це все оспівую, – ділиться Христина.

Від 2014 року Христина неодноразово їздить до наших військових на передову, де дає концерти. Інколи – акапельно, а інколи – під баян.

– Найважливіша публіка для мене – наші захисники. Ці емоції не передати словами. Від 2014 року я дала приблизно п’ятсот концертів на передовій. Очі захисників – це щось неймовірне. Хлопці – наскільки вдячна публіка, що для мене співати перед нею за честь. Виконую я не тільки авторські пісні, а й відроджую українські давні композиції. Також співаю пісні нашого славетного земляка Володимира Івасюка. З 2014 року я давала і сольні концерти, і з колегами. Наші концерти бувають різні. Інколи співаю на базах, де перебувають військові, або на полігонах. Тоді виконую все акапельно або під баян. Ці концерти відбуваються переважно на першій лінії фронту. Можу запевнити: мені ніколи не було страшно. Я бачу наших захисників, відчуваю, як патріотично вони налаштовані. Це дуже надихає, – розповідає Христина.

Христина зізнається, що після кожного концерту емоції зашкалюють. Велике здивування викликають сльози наших захисників.

Долучалися Ауріка Ротару, Павло Зібров

– Після концерту наші хлопці підходять зі сльозами на очах та дякують. Кажуть, що ніби побували вдома, думками поруч зі своєю родиною. Ми об’їхали всю лінію фронту на Донеччині, Луганщині та Миколаївщині. З 29 лютого минулого року ми постійно перебуваємо на передовій. За спиною: Ізюм, Костянтинівка, Бахмут, Слов’янськ, Добропілля. Певно, немає такого містечка, куди б ми не поїхали. З усього ансамблю постійно їжджу я та моя подруга Ярослава Руденко. До нас також долучаються наші колеги, зокрема Ауріка Ротару, Павло Зібров. Військові не можуть прийняти велику кількість людей через заходи безпеки. Тому їздимо малими групами. Майже щомісяця виїжджаємо на Донеччину.

Христина переконана, що такі концерти є вкрай важливими, адже допомагають військовим не втратити бойовий дух.

– Є “експерти”, які говорять: “Ой, навіщо це потрібно?!” Та можу сказати одне: щоб мене зрозуміти, треба бути там і бачити настрої, емоції й відчути надзвичайну вдячність військових. З 28 лютого 2022 року ми активно проводили концерти на блокпостах, у метро Києва, де ночували люди. Щоразу, коли приїжджаємо з передової, отримуємо безліч відгуків від наших військових. Це слова вдячності, багато хто пише: “Приїжджайте!” І це для мене найважливіше. Атмосфера на концертах – особлива. Буває, коли хлопці підтанцьовують, і навіть поранені, – каже артистка.

Христина не лише дає концерти для наших військових. Молода співачка також і виконує й окремі їхні доручення.

– Пам’ятаю випадок, коли хлопці з різних регіонів України підписали прапор для Валерія Залужного і доручили нам виконати почесну місію – передати цей прапор Головнокомандувачу ЗСУ. Валерій Залужний із вдячністю прийняв цей подарунок від наших захисників. Упевнена, що буду їхати до наших захисників, доки не закінчиться війна. А далі ми будемо співати про нашу перемогу! – підсумовує Христина.

З досьє ” “

Христина Охітва — українська співачка, заслужена артистка естрадного мистецтва України (2011); заслужена артистка України (2018). Солістка ансамблю пісні і танцю Збройних сил України.

Членкиня Асоціації діячів естрадного мистецтва України, доцент кафедри академічного і естрадного вокалу та звукорежисури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

Професійно почала займатися музикою у 16 років. Навчалась вокалу у відомої в Чернівцях вчительки – заслуженого працівника культури України Тамари Шкурган.

Нагороджена близько 100 дипломами в галузі музики.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.