Новини

Зі стіни аеропорту «Чернівці» демонтували напис «Первый русский летун»

Зі стіни аеропорту “Чернівці” вже зняли напис “Первый русский летун”.

Про це на пресконференції 1 серпня повідомив Чернівецький міський голова Роман Клічук, пише molbuk.ua

За словами мера, напис залишили на складі аеропорту. Що з ним далі робити – поки не вирішили. Спершу треба з’ясувати, чи має він якусь історичну цінність та чи належить до об’єктів культурної спадщини.

“Я би, чесно кажучи, оголошував якийсь аукціон на продаж, хоч якісь гроші би прийшли на аеропорт чи в місто. Можливо, є якісь колекціонери, які би хотіли придбати такі речі”, – висловив думку Клічук.

Як повідомлялося, на сесії Чернівецької міськради 27 липня ухвалили демонтувати напис “Первый русский летун”, розміщений на стіні залу аеропорту “Чернівці”.

Протокольне рішення ініціювала депутатка від фракції “Єдина альтернатива” Галина Абрам’юк, депутати підтримали.

До адміністрації аеропорту неодноразово зверталися мешканці та гості міста з проханням демонтувати пам’ятку, на якій “напис російською мовою”. Проте там відмовлялися, посилаючись на те, що споруда є “унікальною архітектурною пам’яткою XX ст”, а напис на споруді “здійснений не російською, а церковнослов’янською мовою”.

“Тому дана споруда несе певну історичну цінність та відноситься до музею Міжнародного аеропорту “Чернівці” імені Леоніда Каденюка”, – повідомлялося у дописі на сторінці аеропорту ще у 2021 році.

Довідка:

“Первый русский летун” – картина російського художника Олександра Дейнека, яку він написав на основі легенди про росіянина Ікара, який стрибув з дзвінниці на очах Івана Грозного.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.