Новини

Внаслідок масованого удару в Одесі постраждали три музеї: допомоги просять у ЮНЕСКО

В ніч на четвер, 20 липня, країна-терористка вчергове обстріляла Одесу. Внаслідок цього постраждали та загинули люди, а також пошкоджень зазнала не одна будівля, серед яких три музеї.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко, пише 24 канал.

Як повідомила заступниця директора з розвитку Одеського національного художнього музею Олександра Ковальчук, під час обстрілу вибухова хвиля пошкодила вікна та частково стелі у трьох музеях Одеси.

Як зрозуміло з коментарів під дописом Олександри Ковальчук, мовиться про: Одеський літературний музей, Одеський археологічний музей, Одеський музей західного і східного мистецтва.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко також зазначив, що внаслідок ракетного удару повністю була знищена будівля Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи. Він розташовувався в історичній будівлі-пам‘ятці архітектури місцевого значення.

“Внаслідок російських обстрілів страждає об‘єкт Всесвітньої спадщини – історичний центр Одеси з портовою частиною”,
– написав міністр культури.

Українським музеям, які постраждали від російського терору, допомогти зголосився Міжнародний альянс захисту спадщини в зонах конфліктів (ALIPH). Він, зокрема, висловив готовність профінансувати консерваційні роботи. Якнайшвидше ліквідувати наслідки російського терору та підготуватись до подальших атак допомагають й члени волонтерської ініціативи Museum for change.

Відтак Олександр Ткаченко зазначив, що “агонія країни-терориста та можливість досі виробляти озброєння в обхід санкцій дає Росії можливість думати, що вона залишиться безкарною”. Проте в Україні не сидітимуть склавши руки та вже готують лист до ЮНЕСКО з описом пошкоджень.

Також МКІП вже почало роботу з міжнародними партнерами щодо першочергових заходів консервації пошкоджених пам’яток.

“Закликаю ЮНЕСКО все ж назвати ім’я агресора, вчергове переосмислити його роль в керівних органах організації та ефективність організації, враховуючи фактор присутності там Росії”, – підкреслив Олександр Ткаченко.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.