Новини

Ракета “Онікс”: що про неї відомо та чи можна її збити засобами ППО

Росіяни продовжують завдавати ударів по Одесі та області. Для обстрілів окупанти застосовують різноманітні види озброєння, зокрема протикорабельні ракети “Онікс”.

Що потрібно знати про ракети “Онікс”, які вони мають технічні характеристики та чому росіяни використовують саме їх, пише 24 канал.

Що таке ракета “Онікс”

Російські надзвукові універсальні протикорабельні ракети середнього радіуса дії, призначені для боротьби з надводними цілями. Запускають їх з комплексу “Бастіон”, який російські війська розмістили в тимчасово окупованому Криму. Експортне найменування ракети – “Яхонт”.

Ракети “Онікс” – це загалом радянська розробка. Їх почали розробляти в СРСР наприкінці 1970-х років. З самого початку вважалося, що цей комплекс повинен бути універсальним: його хотіли розміщувати на підводних човнах, надводних кораблях і катерах, літаках і берегових пускових установках.

Береговий ракетний комплекс “Бастіон” із протикорабельною ракетою П-800 “Онікс” Росія розгорнула на території окупованого Криму ще у 2015 році – для знищення цілей на відстані до 300 кілометрів.

Відомо, що особливість ракет “Онікс” полягає у методі їхнього запуску. Так, одразу після старту вмикається твердопаливний розгінний блок у камері згоряння маршового двигуна. Цей блок через кілька секунд і розганяє ракету до надзвукової швидкості, після чого відключається та викидається з маршового двигуна потоком повітря.

Технічні характеристики ракети “Онікс”

довжина (корабельний варіант) – 8 метрів;

довжина (авіаційний варіант) – 6,1 метра;

стартова маса – 3 000 кілограмів;

розмах крила – 1,7 метра;

маса з ТПС (транспортно-пусковий стакан) – 3 900 кілограмів;

максимальна швидкість – 884 метри на секунду;

дальність по висотній траєкторії – 450 – 500 кілометрів;

висота польоту на маршовій ділянці – до 14 000 метрів;

висота польоту на кінцевій ділянці – до 10 метрів;

дальність виявлення цілі – не менше ніж 50 кілометрів;

час готовності до роботи з моменту ввімкнення – понад 2 хвилини.

Наразі ці ракети мають: Росія, В’єтнам та Сирія. В Індії є один із варіантів цієї ракети, розроблений спільно з міністерством оборони країни. Також ракети “Яхонт” постачалися до Індонезії на початку 2010 року.

Чи можливо збити ракету “Онікс”

Речник Повітряних Сил Юрій Ігнат після атаки по Одесі 19 липня заявив, що засоби проти балістики, які є в Україні, можливо, змогли б впоратися з “Оніксами”. Швидше за все, мовиться про ЗРК Patriot, який вже довів свою високу ефективність проти ракет “Кинджал”, “Іскандер-М” та “Іскандер-К”.

Військовий експерт Олег Катков пояснював, чому складно збивати ракети “Онікс”. За його словами, “Онікс” потрібно виявити за доволі обмежений час, щоб випустити по ній ракету.

Також Катков зазначив, що складність збиття “Онікса” полягає в тому, що вона є низьковисотною. Тобто летить на малій висоті, через що її важко банально побачити.

Окрім ЗРК Patriot, ефективною проти ракети “Онікс” може бути французька система протиракетної оборони SAMP/T. Ця система розроблена для захисту від балістичних ракет, але також має здатність протидіяти низьколітаючим крилатим ракетам.

Партнери України обіцяли передати нашим військовим SAMP/T. Однак наразі не відомо, чи армія України отримала на озброєння систему SAMP/T.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.