Новини

Кулеба почав термінові консультації у штаб-квартирі ООН через вихід Росії із “зернової угоди”

У понеділок, 17 липня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба проводить у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку термінові консультації через вихід Росії із “зернової угоди”.

Про це повідомило МЗС України в Telegram.

“Дмитро Кулеба проводить у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку термінові консультації з партнерами щодо наступних кроків після виходу Росії із „зернової угоди“”, — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що консультації відбуваються за дорученням президента України Володимира Зеленського.

“Росія ставить під загрозу глобальну продовольчу безпеку”, — написав Кулеба у Twitter.

Він також зазначив, що Україна робить усе, щоб зберегти чорноморський зерновий коридор.

З 27 червня Росія не реєструвала жодного нового корабля в рамках зернової угоди, фактично зупинивши таким чином роботу зернового коридору. У Росії неодноразово погрожували вийти з угоди, укладеної за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року. Угоду вже тричі продовжували — у листопаді 2022-го, і в березні та в травні 2023-го.

Перед черговим продовженням 17 липня в МЗС РФ знову пригрозили цього не зробити. У день закінчення термінів дії угоди Кремль використав удар по Кримському мосту як привід для виходу з угоди.

14 липня представник ООН заявив, що генсек Антоніу Гутерріш чекає відповіді від Володимира Путіна щодо пропозиції продовжити угоду. Того ж дня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Путін погодився з необхідністю продовжити зернову угоду. У Кремлі це спростували.

Чорноморська зернова ініціатива, підписана за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року, дала змогу розблокувати три українські порти для експорту продовольства. Зерновий коридор запрацював 1 серпня 2022 року.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.