Новини

Навіть найгірший сценарій на ЗАЕС не становитиме радіологічної небезпеки для населення — Американське ядерне товариство

“Найгірший сценарій” на Запорізькій АЕС не становитиме реального радіологічного ризику для населення, заявили в Американському ядерному товаристві.

Експерти агентства заявили, що вони ретельно розглянули “найгірші сценарії”, включаючи бомбардування та навмисний підрив реакторів і контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива, але ситуації, яка може призвести до наслідків для здоров’я населення, пов’язаних із радіацією, вони не передбачають.

За їх заявою, шкідливі витоки радіації будуть обмежені безпосереднім оточенням і навряд чи поширяться за межі самого об’єкта.

Чого чекати у разі підриву Запорізької АЕС

“У малоймовірному випадку, якщо структури будуть порушені, будь-який потенційний викид радіологічного матеріалу буде обмежено зоною, що безпосередньо оточує реактори. У зв’язку з цим будь-яке порівняння ЗАЕС із Чорнобилем чи Фукусімою є помилковим і неправдивим”, — заявили експерти.

У товаристві зазначили, що шість реакторів ЗАЕС були зупинені більше десяти місяців і не виробляють достатньо тепла, щоб викликати швидкий радіаційний викид.

Там додали, що ЗАЕС розроблена таким чином, щоб протистояти природним і техногенним небезпекам: товста оснащена сталлю бетонна оболонка захищає активні зони реакторів і призначена для захисту будь-яких радіоактивних матеріалів від навколишнього середовища.

Вони також наголосили, що інспекторам МАГАТЕ необхідно надати негайний безперешкодний доступ до всіх зон окупованої Росією атомної електростанції.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.