Новини

Заколот Пригожина показав, що Захід не хоче повалення Путіна – Politico

Швидкоплинний заколот Євгена Пригожина показав, що як би решта світу не ненавиділа Володимира Путіна, Захід не хоче, щоб він раптово втратив владу.

Західні лідери занадто сильно бояться можливої нестабільності в РФ, яка послідує за поваленням Путіна, пише Politico.

“Можливість постпутінського хаосу в Росії є одним з ключових факторів, який багато країн — від супротивників, таких як США, до партнерів Росії, таких як Китай — враховували, коли вони вивіряли свою реакцію на збройний заколот”, – йдеться в статті.

Видання нагадує, що адміністрація президента США Джо Байдена ввела численні санкції проти РФ, але в той же час неодноразово заявляла, що не прагне до зміни режиму в Росії. Як розповіли журналістам інформовані джерела у Вашингтоні, Білий дім занадто побоюється, що місце Путіна в Кремлі може посісти фігура, на зразок Пригожина.

“Сполучені Штати не зацікавлені в нестабільності всередині Росії, яка потенційно може поширитися на Європу. Зміна режиму, яка відбувається за допомогою хаотичного і насильницького процесу, також, швидше за все, призведе до появи ще одного авторитарного лідера, який, можливо, буде гіршим, ніж Путін”, — сказала колишня співробітниця американської розвідки, експертка з Росії та автократій Андреа Кендалл-Тейлор.

Особливе занепокоєння Заходу викликає збереження величезного ядерного арсеналу Росії в разі падіння чинного режиму. Є також побоювання, що крах путінського уряду може активізувати сепаратистські рухи всередині Росії.

“Постраждає все: від глобальних поставок нафти, газу, збагаченого урану до сільського господарства, продовольчої безпеки”, — сказав дипломат з Центральної Азії.

У той же час Politico зазначає, що демонстративні спроби Вашингтона дистанціюватися від будь-яких закликів до зміни режиму в РФ, ймовірно, продиктовані минулим невдалим досвідом: коли заклики або навіть пряма допомога США в поваленні диктатури приводили до сплеску насильства і хаосу. У цьому контексті можна згадати Єгипет, Ірак та Афганістан.

Також США побоюються, що їхня відкрита підтримка дискредитує прихильників повалення диктатури в самій Росії.

Таку ж позицію, очевидно, займають і лідери європейських країн. Наприклад, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте днями спростував твердження Путіна про те, що Захід хоче хаосу в Росії.

“Навпаки, нестабільність в Росії породжує нестабільність в Європі. Тому ми стурбовані”, – сказав він.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.