Новини

Експерт перевірив вокзальну шаурму на мікроби. Дивіться, що він знайшов під мікроскопом

Шаурма є однією із найпопулярніших видів вуличної їжі, яку охоче смакують українці. Кожен із нас чув чимало лякалок про те, що її не варто їсти, бо є високі ризики отруїтись. Втім чи дійсно вона така небезпечна, як про неї розказують?

Це питання дослідив хімік Гліб Репіч. Він протестував вокзальну шаурму на наявність мікробів та поділився відео експерименту на своїй сторінці Instagram.

Що показали результати перевірки

Репіч стерильною паличкою взяв зразки з шаурми – пройшов по поверхні та серединці, щоб зібрати мікроби з м’яса, овочів і соусу. Далі переніс все в ендо середовище – це селективне середовище, у якому ростуть тільки бактерії фекальної флори. А тоді поставив у термостат на добу.

“Я в шоці. Бо те, що ми бачимо – це жирні товсті колонії, фекальних бактерій. Це просто їх розсадник. Що свідчить про явне недотримання санітарних норм”, – говорить хімік.

Дослідник розглянув ці бактерії під мікроскопом. Серед них кишкові палички, які можуть бути патогенними і викликати серйозні кишкові розлади.

“Далі цікава зморщена колонія. Це теж палички, але не знаю точно, що це, бо раніше такого не зустрічав. Якщо виявиться, що це якийсь мікроб, то назву їх шаурмелами, на честь шаурми, в якій їх знайдено”, – жартує Репіч.

Також серед зразків найбільша колонія протеїв – фекальні бактерії, які вкриті джгутиками. І якщо придивитися, до них під мікроскопом, то видно, як вони рухаються.

“Завдяки цьому вони надзвичайно швидко розповсюджуються у середовищі, у якому ростуть. Тобто у шаурмі. А люди потім це їдять”, – каже хімік.

При цьому Репіч додає, що у спеку шаурма являє собою ідеальне поживне середовище для розвитку будь-яких бацил, які туди потрапляють. Через це багато людей отруюються шаурмою влітку.

“А от потрапить туди щось чи ні, залежить виключно від дотримання санітарних норм”, – додає Репіч.

Реакція соцмереж на результати дослідження

Підписники Репіча активно коментують пост з експериментом. Дехто з них не здивований таким результатом.

Що пишуть користувачі соцмереж:

Справа не в шаурмі, а в недотриманні санітарних норм. Грубо кажучи, почухався, де не треба, а потім почав мʼясо накладати. А то вже всю шаурму світу захейтили!
Їжа не може бути стерильною. І це все умовно-патогенна флора. Якщо ви зробите шаурму і зʼїсте протягом двох годин, то нічого не буде. Проте, якщо ви залишите шаурму у невідповідних умовах, тоді дійсно може бути кишкова інфекція.
Саме тому краще за все домашня шаурма.
Це якась антиреклама шаурми.
Приготуйте вдома шаурму і перевірте її. Цікаво, який буде результат.

Публикация от Gleb Repich (@glebrepich)

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.