Новини

Що робити, якщо вас вкусив бездомний пес у Чернівцях – історії та поради

Чернівчанина Сергія кілька тижнів тому в центрі міста вкусив безпритульний собака.

Щоб уникнути сказу, йому призначили лікування: йому кілька тижнів мають робити уколи, йдеться у пубілкації ” “.

“Собака підійшов непомітно”

“Я йшов вулицею Головною, собака біг навпроти мене. Потім він тихенько ззаду підкрався і вкусив за ногу. І зовсім не гавкав. Я люблю собак, у мене немає до них жодного негативу, тому це було дивно. Я пішов додому й почав промивати рану розчином хлоргексидину. Після того поїхав до травмпункту. Там мені сказали, що інфекцію можна “вбити” розчином господарського мила. Мені обробили рану і сказали, щоб я за цим собакою спостерігав впродовж десяти днів. Якщо з собакою буде все добре, то зроблять щеплення від правцю, і все. Та собаки наступного дня на тій вулиці вже не було, і далі я його вже не бачив. Тому мені почали робити відразу п’ять щеплень від сказу – нульового дня (першого), третього, сьомого, чотирнадцятого та двадцять першого”, – розповів чоловік.

“Треба відразу звертатися до лікаря”

У травмпункті центральної міської лікарні, що на вулиці Героїв Майдану, кажуть: якщо вас вкусив безпритульний собака, упродовж дня необхідно звернутися по медичну допомогу. А найкраще робити це якнайшвидше.

– Найкраще відразу промити рану розчином антисептика чи ж розчином господарського мила. Навіть якщо вам здається, що рана неглибока. Згодом лікар зможе оглянути вас і сказати, чи потрібно вводити імуноглобулін, але вакцинація є обовʼязковою. Також варто спостерігати за собакою, якщо це можливо. Інкубаційний період сказу зазвичай становить від одного до трьох місяців, але може тривати тиждень і навіть рік. А імуноглобулін вже через короткий проміжок часу припиняє працювати, тому вакцинація необхідна, 0 зазначає працівник травмпункту Олег.

Що таке сказ і чим він небезпечний

Сказ – це вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему.

Найчастіше людина заражається ним через укус хворого собаки.

Людей також часто інфікують лисиці, кажани, єноти, кішки тощо.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.