Новини

Страховий стаж до пенсії можна докупити: чернівецькі фахівці пояснили, як це діє

Оскільки від тривалості страхового стажу залежить розмір майбутньої пенсії, важливо вже сьогодні дбати про його накопичення.

Якщо вам не вистачає кількох місяців чи навіть років, щоб вийти на пенсію за віком, то страховий стаж можна збільшити самостійно, йдеться в публікації ” “.

Для цього треба укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Це можуть зробити лише особи, які не отримують пенсію, тобто не є пенсіонерами.

Про те, як отримати стаж, якого не вистачає, розповіли у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

– Держава подбала про розширення способів набуття громадянами страхового стажу у випадках його нестачі для реалізації права на пенсію чи збільшення розміру пенсії. Це добровільна участь у системі пенсійного страхування та благодійні внески. Відповідні сервіси вже реалізовані Пенсійним фондом на вебпорталі електронних послуг фонду. Долучитися до системи сплати добровільних внесків можуть люди, які ще не вийшли на пенсію, не працюють або працюють та отримують малу зарплатню, проте мають заощадження, або близьких, які готові сплатити на їх користь пенсійні внески, – пояснює Людмила ТРОЦЮК, начальниця управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в області.

Сплачені добровільні внески – це, по суті, можливість набути страхового стажу, а в окремих випадках – і право на пенсію, а для тих, що працюють, – збільшити заробітну плату для майбутньої пенсії.

Як це зробити та як працюють зазначені системи – про це наші роз’яснення.

Добровільну участь у пенсійному страхуванні можуть брати як застраховані, так і не застраховані особи старші 16 років. Також передбачена можливість сплати страхових внесків на користь третіх осіб.

Умовами добровільної участі є:

• наявність інформації про таких осіб в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

• таким особам не призначено пенсію в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Щоб долучитися до системи, необхідно укласти договір з Пенсійним фондом України, сплатити внески – за себе або на користь іншої особи.

Для цього необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua, обрати опцію “Договір на добровільну участь”, заповнити форму та сплатити добровільний внесок.

– Людина самостійно визначає скільки часу бажає сплачувати внески після укладання договору, періодичність сплати страхових внесків та їх розмір. Сплачені внески обліковуються автоматично після надходження коштів на рахунок фонду. Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти. Цей місяць буде зараховано до страхового стажу та за нього буде враховано заробітну плату – для незастрахованих осіб, а для застрахованих буде збільшено зарплату для обчислення пенсії.

Якщо за договором за певний місяць сплачено, наприклад, 2000 гривень, то для застрахованої особи місячний заробіток, який буде враховано при обчисленні пенсії, збільшиться більш як на 9000 гривень. Для того, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від мінімальної зарплати, наразі це 1474 гривні, – зазначає Л. Троцюк.

Якщо людина вже отримує пенсію, то новий механізм сплати добровільних внесків – не для неї. У такому випадку збільшити пенсійні виплати пенсіонера можна за допомогою благодійних пожертв.

На окремий рахунок Пенсійного фонду України може бути сплачена певна сума коштів, яка спрямовуватиметься на пенсійні виплати конкретному пенсіонеру або буде використана як додатковий фінансовий ресурс фонду. Благодійні пожертви можуть бути персоналізованими або знеособленими.

– У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви 70% суми спрямовується для виплати пенсії обраному пенсіонерові. Решту 30% буде спрямовано на фінансування пенсій усіх пенсіонерів. У разі здійснення знеособленої благодійної пожертви вся сума використовується для виплати пенсій в солідарній системі, – каже Людмила Троцюк.

Якщо виникли питання, звертайтеся за телефоном – (0372) 51-40-70

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.