Новини

Лікарка з Чернівців пояснила, скільки води пити у спеку та якої температури

Згідно зі статистикою, влітку або вже із початком осіннього похолодання люди частіше звертаються до лікаря зі скаргами з боку сечовидільної системи. Існує зв’язок між спекою і загостренням хвороб нирок чи сечового міхура.

Про це розповіла Галина Шкіопу, лікарка-нефролог нефрологічного підрозділу Чернівецької обласної клінічної лікарні, трансплант-координатор.

Ризик розвитку сечокам’яної хвороби

За словами Галини Шкіопу, одна із основних причин утворення каменів у нирках є дефіцит рідини.

– Зневоднення спричинює затримку сечі, що провокує накопичення піску, утворення каменів і навіть інфекції сечовидільних шляхів, – пояснює Галина Василівна. – Часте вживання алкогольних та газованих солодких напоїв теж може спричинити порушення роботи нирок. І, як наслідок, коли після спеки настає похолодання, людина може відчути різь, гострий біль і навіть напад ниркової кольки.

При підвищенні температури повітря в організмі людини порушується водно-сольовий баланс, організм зневоднюється. Це призводить до того, що всі системи та органи перестають нормально функціонувати. Нирки, щоб зберегти вологу, перебудовуються на водозберігальний режим. Це може спричинити появу набряків. Відбуваються зміни в судинах, що може призвести до підвищення артеріального тиску, а це також негативно впливає на нирки.

Переохолодження

Як пояснює нефролог, влітку через перепади температури підвищується ризик запальних процесів. Купання у холодній воді, сидіння на холодній поверхні, тривале перебування у мокрому купальнику, контраст температур у приміщенні та зовні – усе це може спричинити хвороби сечовидільної системи, зокрема пієлонефрит, цистит, уретрит.

Симптоми, які вказують на хвороби сечовидільної системи:

– біль, різь, дискомфорт під час сечовипускання;
– часті позиви до туалету;
– зміна кольору сечі;
– спрага;
– набряки;
– підвищення артеріального тиску;
– підвищення температури тіла.

Як захисти нирки влітку

– Пийте достатню кількість рідини. Це має бути чиста вода без цукру, підсилювачів смаку та без газу. Рекомендовано пити воду, температура якої +18-20 С, по 100-200 мл щогодини. Дбайте про своє тіло, як про рослину, яка потребує регулярного поливання, особливо у спеку.
– Споживайте якомога більше овочів та фруктів у свіжому вигляді.
– Обмежте тваринні білки. Це стосується не тільки червоного м’яса, а й птиці, свинини, риби і навіть яєць.
– Уникайте перепадів температур. Не купайтеся у надто холодній воді, тим паче якщо Ви розігріті і Вам дуже жарко.
– Правильно виставляйте температуру на кондиціонері (різниця не має перевищувати 10 градусів).
– Не зловживайте кавою, чаєм, какао.
– Не зловживайте солоним та їжею з різними приправами. Надлишок солі спричинює затримку рідини та підвищення артеріального тиску, а це також негативно впливає на здоров’я нирок.
– Не забувайте про фізичну активність, підтримуйте нормальну масу тіла.
– Не ігноруйте позиви до туалету. Регулярно спорожнюйте сечовий міхур. Адже затримка сечі створює навантаження на нирки.

Не забувайте про профілактичні огляди

– Рекомендую раз на рік здійснювати УЗ-діагностику органів сечовидільної системи. Це дозволить контролювати стан Вашого здоров’я, а в разі мінімальних відхилень вчасно розпочати необхідне лікування. Також вчасна діагностика допоможе уникнути ускладнень у майбутньому, – каже Галина Шкіопу. – Для встановлення діагнозу обов’язково звертайтеся до лікаря. Не займайтеся самолікуванням.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.