Новини

На дитячому майданчику в центрі Чернівців встановили «будиночок української книги»

Інтернет-провайдер Langate встановив на оновленому дитячому майданчику на вулиці Котляревського в Чернівцях “будиночок української книги”.

Про це йдеться на сторінці Langate в Instagram, пише molbuk.ua

“А ви знали, що колись в нашому місті книгарень було більше, ніж кав’ярень? Саме так описував нас відомий австрійський публіцист – Георг Гайнцен. І щоб продовжувати підтримувати даний статус, ми з командою встановили наш “Будиночок української книги”, що знаходиться на новому дитячому майданчику навпроти центрального офісу.

Можливо, хтось із вас має книги, які хоче звільнити зі своєї полички та надати їм нове життя! Обов’язково долучайтесь та знаходьте щось нове для себе!” – звернулися автори ідеї до мешканців.

Такий будиночок для обміну книгами облаштували ще півтора місяця тому, розповів у коментарі molbuk.ua директор фірми Мирослав Николайчук. Втім, поки що ідея не спрацювала так, як це задумувалося організаторами, зізнається пан Мирослав. Наразі книги лише забирають із будиночка, а натомість нічого не приносять та не повертають.

“Хочеться привчити мешканців міста до обміну книгами. Ми щодня за цим будиночком дивимося, поповнюємо через кожних два дні. І так упродовж півтора місяця. Ставили спочатку гарні українські книги – як для діток, так і для дорослих – із власних бібліотечок, потім уже почали закуповувати. Та, на жаль, поки що ідея буккросингу не спрацювала. Люди просто забирають ці книги, а взамін нічого не залишають. Так як і не повертають те, що взяли. Хоча за місяць книжку можна було вже прочитати. Ставлять хіба що книги на релігійну тематику, – каже Мирослав Николайчук. – Припускаю, хтось таким чином просто поповнює свою бібліотеку або відносить їх кудись на продаж”.

Langate усе ж має намір продовжувати акцію. І сподіваються, що люди таки “дозріють” до культури буккросингу.

“Хочемо більше розповісти про неї публічно, щоби люди знали про цей будиночок, активніше приходили за книжками і приносили натомість свої. Вважаємо, що такий будиночок української книги потрібен. Там є лавки, приходять діти. Матусі з дітками можуть взяти книгу під час перебування на майданчику, почитати. Взяти додому, поставити щось своє. Потім, прочитавши, повернути назад. Адже цей проєкт – задля користі всіх мешканців, для нашої фірми тут немає жодної якоїсь вигоди”, – зауважує.

Приносити можна книги українською мовою – не обов’язково нові, та іноземною. У жодному випадку – російською мовою або ж російського видавництва.

Як відомо, у Чернівцях наприкінці 2021 року встановили скриньки для буккросингу. Авторка ідеї – депутатка молодіжної ради при Чернівецькій ОДА Євгенія Іпатій. У реалізації допомогла організація “Волонтери Вижниці”. На облаштування скриньок для книгообміну витратили 30 тисяч гривень. Проєкт профінансував Буковинський культурний фонд.

Втім, ідея не спрацювала: у скриньках майже нічого не залишали, окрім макулатури, сміття і часом навіть використаних шприців. Скриньки понищилися і зрештою їх демонтували.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.