Новини

«Думала, таке більше не повториться»: громаду на Буковині затопило вже вдруге за кілька років

Уже вдруге за кілька років село Вікно на Буковині затоплює сильна злива. Місцеві кажуть, що раніше такого не було. Перша потужна злива пройшлася селом на початку літа 2021. Кілька тижнів тому сталося те ж саме.

Як розповіла ” ” місцева мешканка Марія, дощ наробив лиха у неї на подвір’ї, як цього року, так і два роки тому.

– Я думала, що така злива більше не повториться. Два роки тому збитків було більше, тоді вся городина не зійшла, цього ж року маємо надію ще. Коридор затопило, але збитки не такі значні, як це було. Кури, собака – всі на місці, все у порядку, – каже жінка.

55-річного Василя цьогорічна злива застала у дорозі. Він саме їхав на тракторі.

– Злива почалася раптово. Потім з потужною силою почало лити як з відра. Вода просто текла дорогами, я зупинився, бо було важко й проїхати. Схожа ситуація була два роки тому. Я живу на підвищенні, то й тоді вода була на подвір’ї. Добре, що будинок мій не постраждав,– каже чоловік.
Голова Вікнянської громади Іван КОВАЛЮК каже, що наслідки негоди ліквідували своїми силами.

– Наслідки негоди разом із комунальними службами та небайдужими людьми ми швидко ліквідували. Потужний дощ пройшовся не тільки у Вікні, а й в інших селах нашої громади, наприклад, у Товтрах. Там місцеві з комунальниками теж швидко прибрали наслідки. Ще залишилося небагато сміття, яке занесло дощем, але основне вже зроблено. Люди у нас дуже працьовиті, того й на городах швидко все відновимо. Таких підтоплень будинків, як це було у 2021 році, немає. Тоді злива була ряснішою. Знаємо тепер, що таке у нас можливе, тому треба бути напоготові, – каже голова.

Викладачка географічного факультету ЧНУ Дарія ХОЛЯВЧУК зазначає, що такі явища є типовими для нашого регіону. Тепер же вони через кліматичні зміни стали частішими.

– Повені стають щороку частішим явищем для нашого регіону. Якщо, наприклад, раніше такі підтоплення могли ставатися раз на 10 років, то тепер бачимо це частіше. Щодо села Вікно, то воно знаходиться поблизу найвищої в нашому регіоні височини – Хотинської. У цих регіонах, за підрахунками, щороку випадає більше опадів, ніж у Чернівцях і в інших районах. Коли випадає значна кількість опадів, вода випаровується, і такі природні явища стають причинами повеней. Проте не можу сказати, що вони характерні тільки для цього села. З такою ж періодичністю такі випадки можливі й у сусідніх селах.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.