Новини

«Основна допомога зараз – це кров для військових»: на Буковині Центр крові потребує донорів

В Україні, як і у всьому світі 14 червня відзначатиметься “Всесвітній день донора крові”. Чимало людей долучилися до Всеукраїнської акції донорства.

Але у Чернівецькому обласному Центрі крові зазначають, що потреби у крові зростають і тому і кількість донорів потрібна більша, пише molbuk.ua. 

“Потреба в донорах дуже різко зросла. Основна наша допомога зараз – це кров для військових.  Ми постійно отримуємо завдання щодо постачання крові на схід України. Особливо дуже потрібна перша група з негативним резусом. Це фактично універсальна група крові, і її мало. Ми дуже потребуємо таких донорів. Зараз в Україні триває акція “Твоя кров здатна воювати”. Усі українці розуміють, що на схід вкрай потрібна велика кількість компонентів крові, і обов’язок кожного, хто живе в тилових областях і має можливість бути донором, стати ним. Потрібно раз на два місяці приходити й здавати кров”, – каже директорка Чернівецького центру крові Анжеліка Каланча.
 
У Центрі крові наголошують, що донорство — це окремий фронт, бо постійно потрібно когось рятувати. 

“Коли почалася велика війна, у нас під дверима були сотні донорів: усі хотіли здавати кров. У нас була менша донорська спроможність, тому ми людей внесли у списки донорів. Тепер, коли телефонуємо, виявляється, що частина цих людей не у місті, хтось на війні. На жаль, значно зменшилася кількість донорів, а влітку їхня кількість ще скоротиться. Тому робимо все можливе, щоб люди ставали донорами. Намагаємося мотивувати донорів, проводимо розіграші, створюємо свою унікальну донорську родину. Зараз дуже популярним є таке явище, як корпоративне донорство. “, – провадить Анжеліка Каланча.

У Центрі крові розповіли, що намагаються працювати на випередження.

“Якщо бачимо, що запасів крові стає менше, починаємо викликати донорів. У нас працює виїзна бригада, їздимо у районні лікарні, Центри первинної допомоги, які нам допомагають зібрати донорів. У таких випадках маємо 40-70 донорів”, – пояснює медик.

 
 Медики наголошують, що у донорстві дуже важливим є плановість, коли щодня приходять по десять і більше людей. Бо ніхто не знає, якою буде потреба. 

“У нас був випадок, коли хворому чоловіку довелося перелити сто літрів крові впродовж певного часу. А пораненому на вулиці чоловіку перелили крові від 16 донорів. У важких ситуаціях, щоб стабілізувати людину, одного пакета крові не достатньо. Тому можна взяти собі за звичку хоча б двічі на рік здавати кров – врятувати комусь життя”, – радить Анжеліка Каланча.

Анжела Каланча розповідає, що також потреба у крові зросла, бо в область переїхало багато людей з інших областей. Серед них є певний відсоток хворих.

“Ми живемо у дуже складний період. Тому кожен це повинен розуміти. Ми ніколи не знаємо, скільки крові нам знадобиться. От на сьогодні у нас ніби усього достатньо. А часто буває, що за годину-дві у лікарнях потребують крові для п’яти пацієнтів із різними групами крові. І виходить, що ніби й був запас, а його через таку ситуацію нема. Тому якщо ми у соцмережах закликаємо донорів прийти з тією чи іншою групою крові, то це означає, що потрібно залишити усі свої справи й прийти до Центру крові, бо комусь це життєво важливо”, – підсумовує медикиня.

” ”  

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.