Новини

Тільки половина пацієнтів живе понад п’ять років: на Буковині зростає кількість хворих на рак простати

Частота виникнення раку простати збільшилась за останні роки. Він складає 10% всіх новоутворень. На Буковині щороку виявляють 120-130 нових випадків раку простати.

Про це розповів професор, лікар-уролог урологічного підрозділу ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня” Валерій Зайцев.

Тільки половина пацієнтів живе понад п’ять років.

“Повністю від раку простати вберегтися не можна, але реально зменшити його ризик. Спочатку слід зрозуміти, що є фактори, які ви не можете змінити, але які сприяють появі раку простати: це вік, раса та генетичні особливості”, – пояснює Валерій Зайцев.

Фактори ризику

Вік. Рак простати надзвичайно рідко виникає у чоловіків до 45 років, тому і методи раннього виявлення пухлини у більш молодих чоловіків не використовуються.

Раса. Афроамериканці мають вдвічі більший шанс розвитку раку простати й удвічі більший ризик смерті від нього, а найменший – азіатські чоловіки, які живуть в Азії.

Гени. Чоловік, у якого батько або брат мали рак простати, має вдвічі більший ризик. Цей ризик також збільшується, якщо рак простати був діагностований у молодому віці (до 55 років) або зачіпав трьох або більше членів сімейства. Крім того, наявність у матері раку грудей теж збільшує ризик раку простати, хоча і не так сильно.

Що дійсно можна зробити, щоб вберегтися?

За словами Валерія Зайцева, варто звернути увагу на харчування, спосіб життя та звички. Це може суттєво зменшити ризик раку простати.

Менше споживайте жири, особливо трансжири та насичені жири. Краще споживати продукти зі “здоровими” жирами: омега-3 жирні кислоти (горіхи, насіння та риба). Їжте більше фруктів та овочів, листової зелені. Антиоксидант лікопин, якого багато у варених або оброблених помідорах, уповільнює ріст клітин раку простати. Хрестоцвіті овочі (наприклад, броколі, цвітна капуста)
містять сполуку сульфорафан, яка захищає від раку.

Вживайте більше зеленого чаю та сої, які можуть допомогти знизити ризик раку простати.

Уникайте смаженого та переробленого м’яса. Обгоріле м’ясо внаслідок смаження або приготування на грилі за високої температури може виробляти хімічну сполуку, яка призводить до раку. Перероблене м’ясо (сосиски, ковбаси та ін.) офіційно внесене до списку канцерогенів ООН.

Менше споживайте молочних продуктів. За дослідженнями, чоловіки, які щодня їли велику кількість молочних продуктів (молоко, сир і йогурт), мали високий ризик розвитку раку простати.

Підтримуйте здорову вагу тіла. Ожиріння може бути фактором ризику більш агресивного раку простати.

Регулярно займайтеся спортом. Фізичні вправи зменшують запалення, покращують імунну функцію. Якщо ви ще не займаєтеся спортом, починайте з малого – ходіть на роботу пішки або припаркуйте автомобіль подалі від місця, куди ви їдете, спробуйте піднятися сходами, а не ліфтом. 150 хвилин середніх

фізичних навантажень на тиждень є реальним методом профілактики багатьом захворюванням.

– Припиніть палити і вживайте алкоголь помірковано. Деякі дослідження показують, що червоне вино має антиоксидантні властивості, які можуть бути корисними для здоров’я.

– Збільште кількість вітаміну D, але не перебільшуйте рекомендовані дози. Продукти, які багаті на вітамін D, – риб’ячий жир, дикий лосось. Сонце є кращим і доступнішим джерелом вітаміну D. Щодня перебувайте на сонці 10 хв. (без сонцезахисного крему).

– Підтримуйте сексуальну активність. Дослідження показують, що чоловіки, які мають більш високу частоту еякуляції, мали менше шансів захворіти на рак простати.

– Вмійте розслабитися й насолоджуйтеся життям. Скорочення напруги в робочий час і вдома збільшує тривалість життя!

Важливо

– Кожен чоловік має ризик розвитку раку простати, – говорить Валерій Зайцев. – Тому якщо Вам за 50, Ви маєте проходити щорічне ректальне обстеження простати в уролога і тест ПСА (простатспецифічний антиген). Останній на сьогодні є найбільш точним аналізом, що дозволяє припустити наявність раку простати на ранніх стадіях.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.