Новини

На Буковині затвердили мережу лікарень: якими вони будуть

У міністерстві охорони здоров’я затвердили спроможну мережу закладів охорони здоров’я Чернівецької області.

Про це повідомляє Чернівецька ОВА.

План розвитку госпітального округу був розроблений Чернівецькою ОВА, узгоджений із робочою групою та начальником ОВА Руслан Запаранюк.

У Чернівецькій ОВА запевняють, що мережа закладів охорони здоров’я області повністю збережена.

Зокрема в області буде діяти три надкластерні заклади, шість кластерних закладів, шість загальних закладів та п’ять спеціалізованих закладів, а також 44 закладів первинної медичної допомоги і центру ЕМД.

“Під час представлення мережі медичних закладів окремо зупинилася на пропонованій мережі закладів Чернівецького, Вижницького та Дністровського госпітальних кластерів. Незважаючи на те, що зокрема у Дністровському попри перевищення нормативу щодо пропорційності числа лікарень до кількості населення одразу два кластерні заклади в одному госпітальному кластері – Сокирянська і Хотинська БЛ – вдалося відстояти. У МОЗ погодилися з аргументом стосовно віддаленості району та відстаней між лікарнями, а також з тим, що через Хотин проходить жвава автомобільна траса”, йдеться у повідомлення департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА.

Що відомо про реформи лікарень

Чернівецька область матиме один госпітальний округ із трьома госпітальними кластерами – Чернівецький, Дністровський, Вижницький райони.

Лікарні в області будуть поділятися на надкластерні, кластерні та звичайні.

Раніше у коментарі molbuk.ua заступниця начальника Чернівецької ОВА пояснювала, що кластерними лікарнями будуть Вижницька, Сокирянська та Хотинська, а також Чернівецька центральна міська лікарня, Сторожинецька та Кіцманська лікарні.

Загальні заклади можуть надавати щонайменше шість видів послуг. Якщо надають більшу кількість послуг, є обладнання та персонал, то вони й далі зможуть їх надавати. До кластерного закладу є вимога: він обов’язково повинен надавати щонайменше 20 послуг. Відповідно, якщо зараз цих послуг менше, лікарня повинна змінити ситуацію — підготувати персонал і обладнання. Надкластерні лікарні — це лікарні, які надаватимуть понад 28 видів послуг, тобто це заклади найвищого рівня.

Надкластерними лікарнями в області стануть: з дитячого профілю — Чернівецька обласна дитяча лікарня, з дорослого — Чернівецька обласна лікарня та лікарня швидкої медичної допомоги. Надкластерними також вважаються спеціалізовані медичні заклади: онкоцентр, кардіоцентр, психлікарня, центр соціально-значущих хвороб.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.