Новини

«Спершу їх тестуємо»: студенти коледжу в Чернівцях сконструювали сотні павербанків, дронів та деталей для них

Студенти політехнічного коледжу в Чернівцях від початку війни почали конструювати дрони, роблять і різні деталі, які полегшують роботу військовим. Крім виготовлення дронів, також їх ремонтують.

Загалом у коледжі згуртувалося шість студентів, а також кілька викладачів. Кореспондентка ” ” побувала в їхній майстерні.

У великій кімнаті стоять п’ять 3D-принтерів та сотні використаних електронних цигарок.

– 3D-принтери можуть самостійно конструювати різні деталі для дронів. Та спершу ми моделюємо цю деталь, після чого на принтері її друкуємо. Наприклад, зараз конструюється система скидання для дронів. Це невелика пластмасова деталь, завдяки якій боєприпаси точніше влучають. Ми спробували зробити кілька таких. Військовим сподобалося, це полегшило їхню роботу, тому виготовляємо їх і далі, – розповів студент коледжу Денис.

Майже 60 випускників – у лавах ЗСУ

Кілька 3D-принтерів коледжу подарували колишні випускники, інші заклад придбав за власні кошти.

– Майже 60 випускників нашого коледжу захищають Україну у лавах ЗСУ, – говорить директорка політехнічного коледжу Людмила ФЕСІК. – Саме з них і розпочалася наша волонтерська робота. Запитували, чи можемо зробити таку-от деталь для дрона, чи іншу. Пропонували ідеї, як можна сконструювати. Викладачі почали експериментувати, долучили студентів, і тепер кожен виконує свою роботу. Наскільки я знаю, наш заклад єдиний в області, хто таке робить. Проте ми ділимося ідеями зі студентами інших вишів в Україні.

“Роботу не ділимо на чоловічу і жіночу”

Роботу в кабінеті ділять на кілька частин. “Якщо в нас є всі деталі, навіть той самий дрон, який витримує до шести кілограмів вантажу, ми можемо зібрати його за кілька днів. Перед відправленням усе тестуємо”, – додає Денис.

Саме він відповідає за наявність деталей.

Каже, деталі інколи шукає на різних сайтах в інтернеті, інколи купує в магазинах. Дрони зараз дуже популярні, тому необхідні деталі щораз важче знайти. Часто допомагають і самі військові або волонтери.

– Кожен із нас виконує свою роботу. Хтось виймає акумулятори з електронних цигарок, сортує їх для майбутніх павербанків. Хтось моделює деталі для 3D-принтера. Нещодавно нам привезли швейну машинку, то ми вже шиємо різні тканинні тримачі для зброї чи її зберігання, – ділиться Денис. Роботу не ділимо на чоловічу і жіночу.

“Ремонтували дрон, який був і в Бахмуті, і на Херсонщині”

Хлопці кажуть, що їм цікаво також ремонтувати дрони. Зараз працюють над моделлю DJI Mavic 3 , який коштує понад сто тисяч гривень.

– Військовий записав відео, в якому попросив дрона “підлатати”. Ми взялися за роботу. Цей дрон спершу був у військових на Херсонщині, потім – у Бахмуті, а тепер потрапив до нас. Там ще залишилося виправити кілька елементів, але він вже літає. Готуємо назад до відправлення, – кажуть хлопці.

На першому поверсі у закладі – багато прапорів із підписами та подяки від військових.

– Найцінніша для нас – від спецпризначенців, – діляться. – Їм у роботі часто потрібні дрони. Також є багато прапорів із підписами військових не лише з області, а й всієї України. Зберігаємо все на видному місці.

У планах коледжу – зосередитися не лише на дронах, а й щось конструювати для наземних боїв.

– Ідей поки що багато, але ділитися ще не готові. Треба спершу зробити, випробувати, тоді вже й зрозуміємо, чи воно буде корисне для військових, – додають.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.