Новини

Чи можуть українців дізнатися про час підльоту ворожих цілей після ввімкнення сирени: відповідь експерт

На тлі недавнього трагічного інциденту у Києві, коли ворожа ракета прилітала фактично за 5-10 хвилин після оголошення повітряної тривоги, українців цікавить питання – як дізнатися, скільки часу є до прильоту повітряної цілі.

Про це розповів військовий експерт Олександр Коваленко в ефірі загальнонаціонального телемарафону у слоті 1+1.

Коваленко визнав, що іноді й справді можна не встигнути втекти до бомбосховища, тому краще залишитися вдома.

“Так. Можливо, це і не правильно так казати, але іноді це правда. Часом ви можете і не встигнути до бомбосховища. Якщо ми говоримо про літаки Ту-95 МС, то розуміємо, що це час пуску, потім самі ракети Х-101 поки ще долетять. Є приблизно 1-1,5 год. Тобто коли говорять “пуск Х-101″ – то через годину – півтори вони будуть у повітряному просторі України. Є час, щоб відреагувати”, – каже Коваленко.

За його словами, у випадку з балістичними ракетами стільки часу нема.

Коваленко відповів, чи може ізраїльська система оповіщення, яку тестують у Києві, розпізнавати, яка ракета летить.

“Є багато факторів… Ми зараз говоримо про час підльоті і про те, чи є у вас час спуститися в бомбосховище. Але якщо ви не спуститесь у бомбосховище, а у ваш будинок влучить ракета, яку не встигли перехопити сили ППО – від будинку нічого не залишається. А якщо ви будете у бомбосховищі, ви врятуєте своє життя та життя своїх близьких. З іншого боку, падають уламки і є ризик падіння уламків. Якщо ви перебуваєте в цей час на вулиці, є загроза для вас… Тому це досить серйозна дилема – робити такі висновки та вибір”, – пояснив експерт.

Нагадаємо, у ніч проти 1 червня окупанти запустили по Києву 10 ракет “Іскандер”. Біля зачиненого укриття в поліклініці в Деснянському районі столиці загинуло троє людей: 9-річна дівчинка та її 34-річна мама, а також 33-річна жінка. Люди прийшли до укриття, проте там було закрито. Вони отримали смертельні поранення в результаті падіння уламків збитої ворожої ракети.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.