Новини

Зі стін випадає цегла: у центрі Чернівців обвалюється будинок, а ремонтувати нікому

Будинок на вулиці Руській, 6, – недалеко від Центральної площі. Фасад будинку ремонтували до 600-річчя Чернівців, а ось його вигляд із двору вражає. Уже два роки поспіль обвалюється стіна будинку, йдеться у публікації ” “.

На одному з кутів вже немає шматка стіни, біля вікна повипадала цегла і лежить на землі, внизу будинку з’явилися тріщина.

Про цей будинок у міській раді знають і називають його аварійним, але відремонтувати не можуть.

“Два тижні тому до мешканців вкотре приходили представники департаменту інфраструктури та благоустрою і пропонували їм переселитися в гуртожиток маневрового фонду на вулиці Полєтаєва. Вони хочуть, щоб їм дали лише рівноцінне житло у центрі міста”, – каже заступник директора департаменту інфраструктури Ярослав Кушнірик.

Фахівці зазначають, що у цьому будинку потрібно робити лише капітальний ремонт. Але скільки це буде коштувати, ніхто не знає, бо кошторису немає. Робити ремонт за кошти міської ради не можуть, бо більша частина будинку – це приватні приміщення.

На першому поверсі знаходяться приватні комерційні приміщення – магазин одягу та взуттєва майстерня, на другому – дві квартири, а на третьому – комунальні приміщення міської ради.

“Люди виселятися не хочуть, внизу будинку є комерційні приміщення, а ніхто вкладатися у ремонт не збирається. Міська рада не може відремонтувати цей будинок за власні кошти, бо комунальними є лише 20 відсотків приміщення, усе інше – приватна власність. Якщо міська рада відремонтує будинок за власні кошти, то потім виникнуть питання: на яких підставах це зробили, чому мешканці не долучилися. У цьому будинку мали б об’єднатися і підприємці, і мешканці, а місто виділило б свою пайову частину. Та ніхто у цьому не зацікавлені”, – каже начальник управління комунальної власності Чернівецької міської ради Вадим Руссу.

У цьому аварійному будинку живе лише дві сім’ї пенсіонерів. Нарікають, що на співфінансування ремонту будинку не мають грошей і навіть отримують субсидії на комунальні послуги.

На другому поверсі – квартири №2, 2А. Дзвоню у двері. Мешканка Любов Крилова запрошує до квартири й показує, у яких умовах живуть. Найгірша ситуація на кухні над вікном, тут відійшла штукатурка на стіні й висить над столом. Жінка знає, що будинок аварійний, але переїжджати з нього не планує.

“Нам пропонують на старості років переїжджати в одну кімнату, у гуртожиток, без жодних умов. Ми, звичайно, відмовилися. Це комунальна квартира, нас тут живе дві сім’ї. Вже облаштували свій побут. Але у будинку десятиліттями нічого не робили, а тепер нам пропонують брати пайову участь. І це без жодного проєкту, без досліджень, чи витримає фундамент будинку. А яку пайову участь ми можемо приймати, якщо отримуємо субсидію на утримання цієї квартири? Ми пенсіонери з мізерними пенсіями”, – каже Любов Крилова.

Пані Люба розповідає, що серйозні проблеми з будинком почалися у 2019 році. Тоді шматок стіни впав на машину, яку припаркували поруч. Почала відходити й штукатурка у квартирі.

Запитую, чи не бояться, що обвалиться будинок, жінка впевнено відповідає: “Я боюся гуртожитку, а до своєї квартири я вже звикла”.

“Нам не пропонують розв’язання питання, лише приходять і кажуть, що потрібно виселитися у гуртожиток на вулиці Полєтаєва. Ми не згідні. Найняли адвоката, який буде займатися нашими питаннями. Така ж ситуація з приміщенням на третьому поверсі – відпав кут будинку. Раніше там здавали в оренду приміщення, тепер з ними не уклали угоду. То приміщення міської ради, а внизу – це приватні приміщення”, – веде далі жінка.

Любов Федорівна вважає, що аварійним будинок став через багаторічний недогляд. Останній раз тут робили ремонтні роботи ще у 1965 році.

“Це ще австрійський будинок. Ми знайшли у підвалі напис – 1856 рік. Можливо, це дата побудови. Будинку понад 150 років і за ним потрібно доглядати. Крім того, тут вузька вулиця, і коли проїжджає тролейбус, у будинку мініземлетрус. Також будували поруч офісний центр, можливо, і це вплинуло. Ніхто з цим не розбирався, але будинок з кожним роком дедалі більше руйнується”, – розповідає пані Люба.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.