Новини

Чи варто їсти фрукти натще та запивати їжу водою: відома лікарка з Чернівців розвінчує міфи про шлунок

Правильне харчування є запорукою здоров’я, тому прийоми їжі мають бути регулярними, повноцінними та збалансованими, – розповідає Марина Патратій, доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ, кандидат медичних наук, заслужений лікар України, куратор гастроентерологічіного підрозділу Чернівецької обласної лікарні.

– Щоб зберегти здоров’я травної системи, варто контролювати те, що їсте. Важливо вживати більше овочів та фруктів, їсти цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Додайте до свого раціону кефір, ряжанку, сир, йогурт, айран. Уникайте штучних підсолоджувачів, не приймайте антибіотиків без необхідності, пише molbuk.ua

Існує чимало тверджень щодо харчування та роботу шлунку, які можуть мати негативні наслідки для нашого організму. Спробуємо їх розвінчати.

Міф 1. Кількість вживаної їжі ніяк не впливає на шлунок

Шлунок – це еластичний м’язовий орган. Він здатен розширюватися, аби вмістити все те, що ми вживаємо. Якщо щодня вживати великі порції, це призводить до розтягнення стінок шлунку та його опущення.

Міф 2. Вживати фрукти на порожній шлунок корисно

Фрукти корисні, але вживати їх потрібно правильно. Оскільки вони викликають підвищену кислотність, то вживати їх на порожній шлунок заборонено, це згубно впливає на роботу підшлункової залози. Найкращий час для вживання фруктів чи соків – це обід чи полуденок. Також сюди можна віднести ще й міф, про те, що з’їсти яблуко ввечері дуже корисно для шлунку. Насправді внаслідок того, що яблуко підвищує кислотність, ваш апетит ввечері тільки зросте.

Міф 3. Запивати їжу водою шкідливо

Це міф, який вже давно розвіяли. Вода не розбавляє шлунковий сік та не розтягує шлунок під час споживання їжі. Навпаки, вона сприяє швидшому насиченню.

Міф 4. Гострі соуси прискорюють роботу шлунку

Це міф. Гострі соуси, прянощі сповільнюють роботу шлунково-кишкового тракту.

Міф 5. Що не так із “жуйкою”?

При вживанні жувальної гумки на порожній шлунок починає вироблятися велика кількість шлункового соку, що може загострити перебіг хвороб шлунково-кишкового тракту. Наприклад, гастрит за систематичного вживання жувальної гумки може “перерости” у виразку.
Вживання “жуйки” ж після їди, навпаки, покращує роботу шлунку. А от потрапляння жувальної гумки в шлунок є небезпечним, оскільки при її розчепленні виділяється токсична речовина.

Міф 6. Стрес не впливає на роботу шлунку

Це міф, адже саме стрес є причиною багатьох захворювань. Внаслідок стресу виникає спазм стравоходу, нудота, підвищується рівень утворення шлункового соку, з’являється закреп чи діарея, синдром подразненого кишківника.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.