Новини

У департаменті інфраструктури та благоустрою міськради розповіли, яка ситуація з дитячими майданчиками у Чернівцях

Сьогодні у Чернівцях нараховується 311 дитячих майданчиків.

Після огляду майданчиків у Чернівцях кореспондентка ” ” з інформаційним запитом звернулася до департаменту інфраструктури та благоустрою міськради, щоби з’ясувати, яка ситуація наразі з ними в місті.

У Чернівцях капітального ремонту вже потребують майданчики, що на вулиці Руській, 249 та на проспекті Незалежності, 36. Якщо стежити за тендером, який опублікований на Prozorro (офіційний майданчик державних публічних закупівель, – авт.), на ремонт першого майданчика виділили понад три мільйони гривень. На другий – майже сімсот тисяч гривень.

Перший майданчик, що на вулиці Руській, 249, знаходиться навпроти автовокзалу “Вест Буковина” попри головну дорогу.

Територія огороджена оббитим цегляним парканом. Майданчик зарослий травою. На майданчику стоять три гойдалки з облущеною фарбою, старі дерев’яні лавиці та металева перекладина.

У маленьких спорудах у вигляді замків, що розташовані на розі майданчика, лежать недопалки, пляшки від алкоголю та інший непотріб.

Коли йшла до майданчика, помітила матір з маленькою донькою, проте тут вони довго не затрималися. Дитина оглянула каруселі, але гойдатися на них не ризикнула. Вони без дощечок, хиткі.

За час перебування на майданчику познайомилася з двома місцевими хлопчиками років п’яти-шести. Кажуть, що полюбляють тут гратися, адже мають з чого будувати “базу”. Тобто, розвагами на ігровому майданчику хлопчаки вважають складання докупи побитої цегли, трави та піску…

Від дитячої гірки – лише назва

Їду до наступного майданчика, що на проспекті Незалежності, 36.

Тут трохи більше ігрових зон для дітей, але всі вони в жахливому стані. На дитячому майданчику є гірка, проте навряд чи хтось ризикне з неї з’їжджати. Бортики гірки заіржавілі. Все, що від неї залишилося, це фарба, яка нагадує, в який колір вона була пофарбована ще кілька років тому.

На майданчику ні душі… Не дивно, адже в яких батьків було б бажання разом з дітьми тут відпочивати. Саму територію прибирають, немає сміття.

Оглядаю гойдалки. На одній немає спинки, куди можна впертися, а на іншій – дощечки, щоб присісти та погойдатися…

Помічаю баскетбольне криве кільце, але тут скоріше можна розбити носа через кривий асфальт, аніж пограти в м’яча.

Неподалік на лавиці сидить місцева дівчина Надія, яка живе у цьому районі. Розповідає, що діткам у цьому районі немає, де гратися.

“Біля цього майданчика будинок, в якому мешкають здебільшого люди з порушенням слуху чи зору. Через дорогу є приватні будинки, то там батьки облаштовують свою територію, щоб діти мали де гратися. Тут ніби кожен сам за себе…” – каже Надія.

Яка ситуація з дитячими майданчиками у Чернівцях: відповідь департаменту інфраструктури та благоустрою міськради

Згідно з інформацією, що надає департамент інфраструктури та благоустрою міськради, на дитячому майданчику, що на вулиці Руській, 249, передбачають встановлення таких елементів ігрового обладнання: ігровий комплекс, карусель для дітей з інвалідністю, гімнастичний комплекс, комплекс для гри з піском, дитячий комплекс, гумова куля, гойдалка, батут, лави вуличні, вуличні урни.

Також на майданчику планують облаштувати покриття із гальки, поліуретану та фігурних елементів мощення. Загальна площа капітального ремонту майданчика складатиме шістсот квадратних метрів. На майданчику будуть встановлені камери відеоспостереження, облаштують освітлення та озеленення.

Наразі на капітальний ремонт цього дитячого майданчика триває закупівля з 4 травня 2023 року. На другому майданчику, що на проспекті Незалежності, 36, планується початок ремонтних робіт вже до кінця цього місяця.

Щодо поточних ремонтів, то у департаменті інфраструктури повідомили, що вони плануються в межах передбаченого фінансування цих робіт.

Пригадую історію батьків, які за власні кошти ремонтують дитячий майданчик у мікрорайоні Калічанка, тож виникло ще одне запитання: “Хто має обслуговувати дитячі майданчики у Чернівцях?”

На що отримала наступну відповідь:

“Обладнання дитячих, спортивних та інших майданчиків є елементом об’єкта благоустрою. Утримання та благоустрій прибудинкової території багатоповерхового житлового будинку, належних до нього будівель, споруд здійснюється балансоутримувачем цього будинку або підприємством, установою, організацією, з якими балансоутримувачем укладено відповідний договір”.

Отже, дитячі майданчики на прибудинкових територіях мають обслуговувати балансоутримувачі (утримувачі) багатоквартирних житлових будинків. Це можуть бути управителі будинків, комунальні служби, підприємства, установи або організації, які мають договори з власниками або управліннями цих об’єктів.

Крім того, дитячі майданчики, що розміщені в межах житлових мікрорайонів (кварталів), у зоні садибної забудови та прилеглі до території доріг міста з твердим покриттям, можуть обслуговуватися підрядними організаціями, що на договірних умовах надають послуги з прибирання та підмітання вулиць на території Чернівецької міської територіальної громади.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.