Новини

Україну через систему «Шлях» залишили понад 66 тисяч чоловіків: скільки виїхало з Буковини

За 11 місяців із початку повномасштабного вторгнення 96 442 чоловіки призовного віку отримали дозвіл на виїзд за кордон через систему “Шлях”. З них 66 474 — успішно скористалися цим дозволом, а 9373 — виїхали й не повернулися назад до України після спливу термінів.

Про це йдеться в попередньому звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування можливих порушень законодавства у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання гуманітарної та іншої допомоги.

Найбільше волонтерів подали свої дані до системи “Шлях” через Львівську, Волинську та Тернопільську обласні військові адміністрації. Буковина також не пасе задніх: за кількістю тих, хто скористався системою “Шлях” для виїзду за кордон з території нашої області, вона входить до першої десятки. Таких осіб за 11 місяців нарахували 3854.

Найбільше випадків, коли чоловіки після отримання дозволу виїхали та не повернулися назад, зафіксували в Харківській, Тернопільській та Волинській областях.

Також прикордонники відмовили у виїзді 3178 чоловікам, які отримали дозвіл через систему “Шлях”. Вони не змогли підтвердити мету свого виїзду.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради радить встановити заборону на виїзд військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років за межі України та винятки для неї на рівні закону, а не постанови Кабінету Міністрів.

Хто може отримати дозвіл на виїзд за кордон?

На час воєнного стану чоловікам 18-60 років заборонено виїжджати з України. Водночас є винятки, наприклад, виїхати можуть чоловіки, які самостійно виховують дитину або дітей до 18 років.

Окрім того, згідно з постановою уряду, право на виїзд мають:

водії, які перевозять медичний вантаж, гумдопомогу чи вантаж на потреби ЗСУ;
далекобійники на фурах, які мають ліцензії на міжнародні перевезення вантажів і пасажирів;
залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці;
спортсмени, тренери, спортивні судді та інші профільні фахівці, які беруть участь у міжнародних змаганнях, готуються до них або забезпечують їхнє проведення.
Народні депутати, урядовці, представники місцевої влади, прокурори, судді та інші посадовці можуть виїжджати за межі України на підставі службового відрядження.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.