Новини

Конфлікт у ліцеї Чернівців: директорка заявляє про пресинг із боку влади, там говорять про порушення трудової дисципліни

Частина педагогів Чернівецького ліцею №7 написали заяви на відпустку за власний рахунок. Таким чином вони протестують проти ситуації, яка склалася у навчальному закладі.

Про це на сесії міськради повідомила одна з викладачок та очільниця профспілки ліцею Тетяна Сащук, пише molbuk.ua

За її словами, на керівництво закладу впродовж останніх місяців здійснюється тиск із боку міського управління освіти.

“Наш колектив – міцна і дружня родина. У нас протягом багатьох років відсутня плинність кадрів, конфліктів. Проте через упереджене ставлення з боку управління освіти ми були змушені звернутися до різних інстанцій щодо правомірного розслідування. Я ніколи не думала, що доведеться захищати честь і гідність ліцею, директора в такий важкий час”, – заявила Тетяна Сащук.

Вона зачитала звернення директорки ліцею №7 Світлани Рудько до керівництва міста:

“Доводжу до вашого відома, що я як директор ліцею відчуваю систематичні тривалі умисні дії з боку начальниці управління освіти Ірини Ткачук, спрямовані на приниження моєї честі, гідності, ділової репутації з метою звільнення мене або доведення до написання заяви про звільнення. Свою правоту, безумовно, буду відстоювати в суді. Перше слухання уже призначене. Незрозуміле безпідставне ставлення керівниці міського управління освіти відчувається з першого дня після заключення зі мною контракту як із переможницею конкурсу.

Наш заклад є одним із найкращих в області, має високий рейтинг та позитивний імідж, користується великим попитом серед батьківської громади. Не була ініціатором, але дуже вдячна своєму колективу і батьківській громадськості, які у своїх колективних зверненнях підтримали мене як керівника”, – йдеться у зверненні директорки.

За словами Тетяни Сащук, це звернення було зареєстроване ще 17 травня.

“А вже 22 травня у школу завітала позапланова комісія фінансово-господарського напрямку”, – додала викладачка.

Виступила з трибуни міськради також голова батьківського комітету ліцею №7:

“У нашому закладі управлінням освіти було проведене анонімне опитування, в якому взяли участь майже всі батьки учнів. 94,3% батьків вважають, що в ліцеї створені комфортні умови навчання дітей. На питання про комунікацію з керівником закладу 66,9% відповіли, що вдається досягнути порозуміння. 26, 7% відповіли, що переважно так. Задоволеність рівнем освітнього процесу висловили 60,2%”, – зазначила спікерка.

Вона зауважила, що два роки тому, коли зі Світланою Рудько заключили трудовий контракт на керівництво закладом, тоді щодо її роботи не було питань.

“А вже через 2 роки в такий складний час враховується якась анонімка, не враховують результати опитування такої великої кількості батьків. Чому дестабілізується ситуація в закладі? Чому вчителям, які працюють у дві зміни у таких складних умовах, створюються перепони?” – обурюється голова батьківської громади.

Детутат від фракції “Пропозиція” Олексій Каспрук розповів, що за його дорученням у конфлікті намагалася розібратися гуманітарна комісія.

“Вчора були збори з педколективом, батьками. Дуже цікаві прозвучали речі. Висловлю власну думку: зараз відбувається процес, коли під час особистісного конфлікту начальника управління освіти Ірини Ткачук з директоркою школи починається пресинг керівництва закладу і всього колективу. Бо, справді, 2 роки тому Роман Васильович (Клічук – ред.) підписав контракт, призначили керівника закладу. І тут буквально за кілька місяців – догана, перевірка, ще одна догана. Вчора ми договорилися до того з заступником міського голови, що основна претензія міської ради до керівника закладу – це те, що вона ставить машину на території закладу”, – сказав О. Каспрук.

Наразі Світлані Рудько винесли кілька доган.

“Перша – що вона не прозвітувала про розповсюдження якогось посилання у батьківських вайбер-групах. Друга догана – це все було ініційовано з анонімки, яку написали на сайт, її взяли за основу різні інстанції і почали цькувати керівника закладу. Хоча взагалі анонімки не мали би ставати підставою для догани. У нас тут звітували про автономізацію освітніх закладів. Не може бути постійне втручання в роботу і автономізація роботи закладу”, – зазначив депутат.

Він звернувся до міського голови Романа Клічук з пропозицією, поки справа знаходиться в суді і керівниця закладу відстоює свою честь та гідність, не вживати ніяких заходів щодо її звільнення та розірвання контракту.

“Дайте одній із найбільших шкіл міста спокійно закінчити навчальний рік”, – закликав О. Каспрук.

“Не пригадую, щоб управління освіти розглядало анонімки, скликало з цього приводу комісії і так далі. Почуйте батьків і вчителів”, – додала депутатка від “Команди Михайлішина” Аліна Олевич.

“Вчителі зараз мусять боротися за те, щоби спокійно продовжували працювати. Однозначно не потрібно робити різких кадрових змін, робити бучу в колективі. Адже завершується навчальний рік. Наступна зустріч має бути з начальницею управління освіти, батьківським комітетом”, – зауважив депутат від “Народного контролю” Віталій Смандич.

Він запропонував проголосувати за створення депутатської комісії для вивчення питання. Депутати чотири рази голосували, та щоразу не вистачало голосів для ухвалення рішення. До цього моменту вирішили повернутися згодом, коли обранців у сесійній залі буде більше.

Директора ліцею №7 Світлана Рудько, яка очолює заклад уже 22 роки, вважає, що керівництво управління освіти перевищує свої повноваження.

“Я нічого не порушую, все роблю згідно закону. Ірина Ткачук забуває, щоу нас згідно закону про освіту є не тільки фінансова, а й організаційна автономія, академічна та кадрова. Проте ці види автономії постійно порушуються управлінням освіти, яке видає накази, в яких це чітко простежується.

Я прийом до перших класів здійснила так, як це написано в міністерському юстованому документі. Тобто юстований – значить що як написано, так до виконання. Це нормативний акт. Якщо це би був типовий наказ, то в нього може засновник вносити якісь зміни. Я прийняла 120 дітей, і не зробила жодного неправильного кроку, який би суперечив законодавству.

Ірина Ткачук хотіла, щоби ми по її наказу на електронному порталі розміщували дані батьків. Батьки, якщо хотіли, це їхнє право, – вони можуть скористатися порталом. Можуть, якщо не мають доступу до закладу, подати спочатку електронну заяву з усіма документами. Але все одно згідно наказу міністерства, поки вони не принесуть особисто в заклад усі документи, вони не можуть бути прийняті. У нас усі 120 принесли. Навіщо я ще маю робити документи, сканувати і відправляти на цей портал? Це розповсюдження їхніх даних. Якщо би вони хотіли це зробити, вони мають право. Я ж маю право обробляти в закладі, але не поширювати.

І для чого портал? Для того, щоби зробити заявку на вступ. Якщо вже принесли документи – яку заявку на вступ ми маємо розповсюджувати? Це абсолютно не потрібно. Хочуть батьки це робити – будь ласка. Я не маю права цього робити. Я пояснила це Ірині Ткачук, вона мені дала догану. Ні за що”, – каже Світлана Рудько.

Перша догана була за анонімку, написану в її день народження, провадить директорка.

“Хтось написав анонімку, причому кіберполіція не змогла навіть знайти адресу. І такі речі не розглядаються. Це треба було написати, як гласить закон, – що немає зворотньої адреси, не можемо знайти заявника, то не розглядається. А управління освіти створює комісію, комісія 5 місяців працює. Словом, ні за що, ні про що мені знову догана.

Якщо ви хочете – прийдіть у заклад, запитайте. Нехай комісія, яку вони створили всупереч законодавству, прийде попрацює… Натомість на вайбер мені присилають анкету. Я не стала ставати в позу, а розповсюдила, дала класним керівникам, вони кинули у групи батьків, батьки взяли участь, отримали 1071 відповідь. І виходить, що починається доручення: “Надайте нам розсилку батьківських груп”. Я не є членом батьківських груп. Я вам дала результати опитування, я вам дала скрін-шоти, що я розіслала класним керівникам. Усе. Врешті, я не працюю у вайбері. Це взагалі нонсенс. За те, що я не дала розсилку в групу, мені дають догану.

Це іде цілеспрямований мобінг. Вони ж усім говорять, що вони вже всіх поміняли, всі нові кадри хочуть, а тут є Рудько, яка має свою точку зору і яка не виконує те, що хтось хоче. Я маю свою думку і роблю по закону”, – каже Світлана Рудько.

Вона припускає, що її хочуть звільнити, аби натомість призначити когось іншого.

“У мене немає інших припущень, ніж те, що є якась кандидатура на моє місце. Зараз подала до суду, буду відстоювати свою честь і гідність. Мені нічого не говорив про звільнення, але всі в школі хвилюються, от і вступилися за мене”, – зауважує співрозмовниця.

Натомість очільниця управління освіти Ірина Ткачук запевняє, що про пресинг узагалі не йдеться:

“Мова йде про елементарні інструкції, які були надані управлінням освіти і які не були виконані. Тут питання банального дотримання трудової дисципліни. Якщо ми говоримо про другу догану, це підхід до зарахування дітей до перших класів. Усі заклади рухалися у межах порядку зарахування дітей до перших класів. Тільки один не дотримався порядку зарахування дітей.

Хочу наголосити: коли ми говоримо про електронну реєстрацію дітей до перших класів, то тут дуже важлива є підстава, чому ми наполягаємо на електронній реєстрації дітей до перших класів. Йдеться про усунення можливості існування будь-яких корупційних ризиків при зарахуванні дітей. Щоби батьки могли прозоро зареєструвати дітей до перших класів, щоби не було жодного ризику у вимаганні якоїсь неправомірної вигоди при запису. І такий підхід у нас до всіх закладів освіти. Тому про якийсь пресинг у цьому випадку говорити, мабуть, недоречно”.

“Минулого року, коли вперше була запропонована і озвучена ще в січні для всіх директорів опція електронної реєстрації дітей до перших класів – тоді, до речі, і тут свідками є всі директори закладів освіти, – всі погодилися, – провадить Ірина Ткачук. – І тільки Світлана Григорівна на засіданні директорів озвучила – хочу наголосити, це був ще січень і ще взагалі не йшлося про зарахування до перших класів, тому що набір відбувався з першого квітня, – мовляв, навіщо мені електронна реєстрація, ми вже дітей набрали до перших класів. Я хочу зрозуміти, відповідно до якого нормативного документа вона взагалі здійснювала формування списків дітей, які мали би йти до перших класів?

І тоді, коли було недотримання власне порядку зарахування дітей до першого класу і наказу управління освіти, тоді директорам кількох закладів було зменшено на 5-10 відсотків залежно від міри порушення доплати. І цього року, коли ми знову проговорювали це питання, наголошували, що це серйозне питання, оскільки воно стосується конституційного права дітей бути зарахованими до закладів освіти, і що цього року це буде суворіше. Це теж було озвучено на нараді директорів, що цього року ми будемо говорити про догани. І ліцей №7 – це єдиний заклад, який порушив цей наказ управління освіти”, – пояснює головна освітянка міста.

Вона категорично заперечує, що метою є заміна Світлани Рудько на когось “свого”.

“Ні, звичайно, мені дуже неприємно, що такі речі хтось може навіть припустити”, – каже І. Ткачук.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.