Новини

Як зрозуміти, що ви заправилися неякісним паливом, і що при цьому робити

Заправка — процес звичний, а ось наслідки заправки неякісним паливом — штука незвідана для багатьох, але помилитися в її визначенні важко, інформує Ukr.Media.
Як зрозуміти, що ви заправилися неякісним паливом

Помилитися тут важко: про все розповість ваш автомобіль. Бензин поганий, якщо:

– автомобіль погано заводиться або зовсім не заводиться після заправки;
– автомобіль глохне без видимої причини;
– обороти холостого ходу плавають і нестабільні;
– двигун не тягне, динаміка розгону падає, а відгук на педаль газу загальмований;
– автомобіль смикається при розгоні;
– від двигуна доноситься металевий стукіт і сторонні шуми — ознаки детонації;
– вихлоп потемнів — це говорить про появу в ньому сажі та неповному згорянні палива;
– витрата палива незвично висока.

Варто згадати й всілякі “експрес-тести”, запропоновані для оцінки якості палива. Так, зазвичай говориться, що бензин повинен бути прозорим, а для його оцінки треба капнути його на аркуш паперу або на руку і подивитися, що залишилося після його повного випаровування. Якщо на поверхні залишилися жирна пляма, чорні точки або інше сміття, це наочно свідчить про те, що бензин поганий. Все це правда, от тільки проводити такий тест перед кожною заправкою просто неможливо — як і слідувати пораді понюхати паливо на предмет запаху сірки. Запах, що виходить від місткості з бензином, настільки сильний, що ви навряд чи відчуєте явний аромат сірки до того, як вам стане погано від вдихуваних парів.

Що робити, якщо стало очевидно, що бензин, який ви залили, поганий

Насамперед — поритися в машині й знайти чек з АЗС: це ваш головний і єдиний доказ на випадок подальших розглядів. Дати однозначну пораду з приводу продовження руху не можна. Так, у звичайних умовах вам слід негайно зупинитися, заглушити мотор, викликати евакуатор і приступити до усунення наслідків заправки та захисту своїх прав. Але якщо за вікном лютий мороз, ви вже від’їхали від заправки 50 кілометрів, а найближчий евакуатор знаходиться в обласному центрі, то ризик замерзнути на трасі куди страшніший, ніж потенційний ремонт мотора. Однак, продовжуючи рух, вже варто розуміти, що ви робите це на свій страх і ризик.

В ідеальному випадку слід діяти так:

– припинити рух, заглушити мотор і викликати евакуатор;
– повернутися на АЗС зв’язатися з його керівництвом, пред’явивши чек і пояснивши свої претензії;
– викликати експерта або мобільну лабораторію для аналізу палива.

Експерт візьме проби з бака і колонки, де ви заправлялися. Проб має бути три: одна безпосередньо для аналізу, одна для АЗС і одна контрольна, з якої можна буде звернутися при виникненні розбіжностей. Якщо результат аналізу підтвердить, що паливо було неякісним, вам повинні відшкодувати вартість експертизи, так і вартість усунення наслідків невдалої заправки. Правда, це відшкодування може пройти як в досудовому, так і в судовому порядку.

Чим загрожує заправка неякісним паливом

Рада негайно заглушити машину і припинити рух з попереднього пункту — зовсім не перебільшення. Якщо у вас сучасний автомобіль, наслідки їзди на поганому бензині можуть бути вельми недешевими. Першими постраждають свічки: вони, до речі, є й елементом первинної діагностики. Наліт на них — наприклад, червоний або чорний — говорить про те, що погане паливо. Наступним елементом, безпосередньо страждають від “паленки”, паливна система: забиваються фільтри грубого очищення (сіточка на бензонасосі) і тонкого очищення, що збільшує навантаження на бензонасос і знижує його ресурс. Не дуже добре себе почуває система уприскування і датчики на зразок лямбда-зонда. Ще однією дорогою деталлю, чутливою до якості палива, є каталізатор. Ну а крім усього іншого, при роботі на поганому паливі з низьким октановим числом, виникає детонація, яка активно шкодить циліндропоршневу групу, підвищуючи знос мотора в цілому.

Неякісний бензин небезпечний ще і тим, що наслідки його використання часто не помітні відразу. Так, невеликий вміст вологи може не викликати серйозних відхилень в роботі мотора, а ось спровокувати або посилити корозію паливної системи — цілком. Підвищений вміст сірки, який, як ми вже говорили вище, практично неможливо визначити “на око”, негативно позначається на покритті стінок циліндрів. Бензол та метанол теж не змусять двигун заглухнути, але в довгостроковій перспективі стануть причиною і малого ресурсу каталізатора, і корозії в паливній системі. Тому, вибираючи навіть заправку “на кожен день”, будьте максимально критичні в оцінці.

Що робити з автомобілем після заправки поганим паливом

Одна явно невдала заправка обійдеться вам дорого не лише в разі поломки. Для абсолютно повного усунення наслідків доведеться провести чимало робіт:

– зняти й промити бензобак;
– промити паливну магістраль;
– прочистити фільтр грубого очищування на бензонасосі;
– замінити паливний фільтр тонкого очищення;
– перевірити чистоту і коректність роботи форсунок;
– почистити або замінити свічки запалювання;

Зрозуміло, якісь пункти на зразок перевірки форсунок менш важливі, ніж промивання бензобака, і без них можна обійтися при послідовному з’ясуванні наслідків шляхом подальшої експлуатації машини.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.