Новини

Як заощадити гроші, практично ні в чому собі не відмовляючи

Навряд чи знайдеться людина, кому незнайома проблема економії грошей. Гроші можуть служити людині добру службу, а можуть стати проблемою, так як при не раціональному використанні вони витікають як вода крізь пальці, інформує Ukr.Media.

У століття реклами і величезного розмаїття товарів і послуг ми часом втрачаємо зв’язок з реальністю, купуємо те, що нам не потрібно і витрачаємо гроші швидше, ніж заробляємо. Але цю проблему легко можна вирішити.

Поставте перед собою мету. Економія з метою економії підходить або для скупих людей, або для тих, хто дуже організований і має велику силу волі, щоб не витратити гроші. Якщо ви не належите до цих категорій людей, то вам слід поставити собі мету, заради якої ви почнете економити. Запитайте себе, на що ви хочете витратити відкладені гроші? Це може бути поїздка, покупка чогось дорогого та інші речі. Головне — мета повинна вас мотивувати на економію.

Відмовтеся від спонтанних покупок. Сьогодні ви побачили на вітрині красивий годинник, завтра вони вам можуть вже перестати подобатись. Більш відповідально підходите до покупок.

Ведіть облік своїх доходів і витрат. Вносьте туди всі витрати, навіть найдрібніші. Це дозволить вам наочно побачити, куди витікає велика частина ваших грошей, і на чому можна реально заощадити.

Не беріть кредитів. Купуючи щось в кредит, ви переплачуєте, відповідно, покупка не вигідна, ви втрачаєте гроші. Краще зібрати гроші, ніж брати кредит.

Не витрачайте гроші в день зарплати, особливо велику суму. Багато людей в такі дні знаходяться в стані фінансової ейфорії, здається, що грошей багато і можна дозволити собі все. Зрештою ви ризикуєте зробити імпульсивні покупки, які вам не потрібні.

Переводьте гроші у готівку з пластикових карт. Електронні гроші психологічно витрачати легше. З ними легко розлучатися, так як вони не відчутні, ви їх не бачите. Вони — лише цифра на екрані терміналу. Інша справа — готівка, вагу якої ви відчуваєте в гаманці.

Не носіть з собою багато грошей в гаманці. Ця порада особливо буде корисною шопоголікам, які здатні спустити всю свою зарплату за один день. Розраховуйте заздалегідь, скільки грошей вам буде потрібно на день, на яку суму ви плануєте пообідати на роботі, скільки вам потрібно на проїзд і на найнеобхідніші потреби. Не беріть гроші “про всяк випадок”, бо цей випадок обов’язково станеться, якщо ви будете на нього розраховувати.

Не ходіть в магазин голодними. Ви можете залишити значну суму грошей у супермаркеті, якщо ви їдете туди голодними. В цьому випадку вами буде керувати не розум, а шлунок, якому захочеться і того, і іншого, і третього. Їжу краще купувати на кілька днів вперед, якщо, звичайно, йдеться не про швидкопсувні продукти. Якщо ви купите їжі, наприклад, на три дні, то це дозволить вам уникнути непотрібних додаткових покупок, на зразок шоколадок на касі.

Купуйте те, що потрібно вам, а не вашому его. Чи варто витрачати гроші на речі, завдяки яким ви зможете комусь щось довести або щоб виглядати не гірше інших? Якщо ваш колега придбав новий айфон, і у вас з’явилося бажання теж його придбати, то запитайте себе, що саме вами керує при цьому?

Йдучи в магазин, складайте список покупок. Це допоможе вам не взяти зайвого. Якщо ж ви, знаючи себе, все ж можете купити щось не зі списку, то заздалегідь прорахуйте приблизну вартість того, що плануєте купити і візьміть з собою точну суму грошей.

Купуйте подарунки правильно. Звичайно, не варто економити на подарунках. Необхідно просто розумно підійти до їх вибору. Просто купуйте їх заздалегідь, а не в поспіху, як це зазвичай буває. Це дозволить вам знайти кращий варіант подарунка за привабливою для вас ціною.

Чи варто відвідувати розпродажі? Розпродажі та акції в магазинах — відмінний спосіб спустити всі гроші. Звичайно, багато подібних акцій виглядають дуже привабливими, але вирушаючи на них, ми дуже часто купуємо те, що абсолютно нам не потрібно. А приваблює нас тільки ціна, і нічого більше. Зрештою ми залишаємося з цілою купою куплених речей з розпродажу, які нам не дуже-то зараз і потрібні.

Коли потрібно йти на розпродажі? Розпродажі можуть бути корисними в двох випадках. Приклад першого випадку: у вас зламалася пральна машина і тут же ви дізнаєтеся, що в магазині навпроти зараз дають велику знижку на побутову техніку. Приклад другого випадку: ваше зимове пальто давно зносилося, але зараз літо і ви, звичайно, не думаєте про придбання зимових речей. Однак в магазинах нерідко даються знижки на не сезонний товар. Купувати пальто вам все одно доведеться, то якщо взимку ви його купите за одну суму, то влітку зможете купити його за пів ціни.

Виберіть тарифи, які вас влаштовують. У операторів мобільного зв’язку постійно з’являються нові тарифи, тож не лінуйтеся іноді цікавитися їх вигідними пропозиціями. Так само не зайвим буде відключити опції, якими ви не користуєтеся, але за які платите гроші. Вони, може бути, і не великі, але якщо порахувати витрачену на них суму грошей за рік, то на них можна було б купити щось вартісне і корисне.

Розумна економія ще нікому не завадила зберегти сімейний бюджет і поліпшити матеріальне становище. Головне, не економити на здоров’ї, близьких людях, своїх мріях і не плутати економію зі скупістю.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.