Новини

У Чернівцях починається ягідний сезон: ціни пішли на спад

На ринку “Центральному” у Чернівцях вже на кожному кроці можна побачити сезонні ягоди.

Якщо ще тиждень тому ціни на полуницю кусалися, то зараз вони поступово падають. Кілограм ягоди коштує 70-80 гривень.
Лохину можна придбати за 200-230 гривень за кілограм. Днями раніше за маленький кошичок вагою 150-200 грамів потрібно було заплатити 110-160 гривень.

На прилавках вже навіть з’явилася перша черешня. Щоправда, ще не українська, а привезена із Туреччини та Іспанії.

– Зараз ціни на ягоду вже нормальні, як для цієї пори. Бо ще тиждень-два тому кілограм полуниці коштував 120-150 гривень. А тепер 75. На ринок її привезли вже багато, тому ціни поступово будуть опускатися, – каже продавчиня Людмила.

Підходжу до прилавку трохи нижче та запитую звідки полуниця.

– Це ягоди з Новоселецького району. 80 гривень кілограм. Є дрібненька полуниця по 50 гривень. Люди купують, і слава Богу. Продаж потишеньку йде. Вона без хімії, натуральна. Її перевіряють у нас, перевищення норми поки не фіксували, – каже пані Любов.
Помічаю на прилавку ще черешню. Скільки коштує?, – запитую.

– Це черешня з Іспанії, 600 гривень кілограм. Люди потрошечки купують, жменьку-дві. Тож хочеться вже поласувати. Буває підходить мама з дитиною. І якщо дитина побачить черешню, почне плакати, то вже й доводиться мамі купувати, – сміючись, розповідає пані Любов.
Йду далі ринком. Зупиняюся біля ще одного прилавку з полуницею. Чоловік саме розглядає ягоди.

– Пробуйте, солоденька. Це із Закарпаття, – каже продавчиня.

– Давайте, – довго не думаючи, каже чоловік.

– Не боїтеся їсти ще ранню полуницю? – запитую у нього.

– Та ні. Чому ж боятися, це вже така пора, що вона може бути із теплиць. І ціна вже непогана. Можна звісно ще було трохи почекати, поки впаде, але ж поласувати добреньким також хочеться. Слава Богу, пенсію маю хорошу, можу собі дозволити, – каже Тарас Миколайович.
Запитую ще продавчиню, який зараз попит на сезонні ягоди.

– Потрошечки люди купують. Бо то вже хочеться. Хтось пів кілограма, хтось кілограм. Вона без хімія, гарна, і солодка. По цінам день на день не попадає. Якщо на вулиці стає холодно, то вона дорожча. Бо ще тримається зеленою. Якщо йде спека, ягоди швидше дозрівають, її на ринку стає більше. І відповідно ціни падають. На ринку вже всі ягоди наші. Лише інколи завозять турецьку чи грецьку. Врожай ніби непоганий цього року. До речі, вже з’явилася молода картопелька, теж закарпатська. Коштує 60 гривень за кілограм, – каже пані Інга.
Допустиме значення нітратів у полуниці і черешні – 60 мг/кг.

– Нашими спеціалістами проводяться дослідження сезонної продукції на ринках

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.