Новини

Що чекає на Буковинський медуніверситет після обрання нового ректора: інтерв’ю Ігоря Геруша

Залучення коштів для БДМУ за рахунок грантових проєктів, боротьба з корупцією, виведення університету на європейський рівень та зниження орендної плати за приміщення закладу – це частина з того переліку, який планує реалізувати ближчим часом переможець виборчих перегонів за посаду ректора БДМУ Ігор Геруш.

Про це він розповів в інтер’ю для ЗМІ після оголошення результатів другого туру виборів, пише molbuk.ua

Ігор Геруш зізнався, що почувається щасливим.

“Я не обіцяв золотих гір”

“Це була гарна справедлива чесна боротьба, всі були свідками. Але я щасливий не тому, що переміг, а тому, що маю такий прекрасний колектив. БДМУ – ви чудові! Я щасливий, що маю прекрасний колектив, який мене підтримав. Зараз дуже нелегкий час. І ця довіра, яка є у людей, – це той аванс, який колектив дав мені і який треба ще відпрацьовувати”, – сказав переможець виборчих перегонів.

Він зауважив, що в БДМУ навчалася вся родина Герушів, і це ще більше спонукає його зробити все, щоби заклад процвітав.

“Хочу покращити медичну освіту, медичну допомогу населенню, і щоби заклад звучав на міжнародній арені. Це наша з дружиною альма-матер, двоє моїх дітей тут навчаються. Тому хочу все зробити, щоби люди були задоволені тими послугами, які надаються нашим навчальним закладом”.

-Як вам вдалося перемогти з таким відривом?

-Це довіра колективу. Гадаю, колектив дав мені аванс на майбутнє. Я обіцяв реальні кроки, непрості, які ми будемо робити, щоби зберегтися і розвиватися. Я не обіцяв золотих гір. Але роки праці в університеті, показали, що наша команда може багато чого досягти і реалізувати. І, мабуть, це людей переконало.

-А скільки років ви вже працюєте в університеті?

-Я присвятив БДМУ вже 28 років. Із них 10 був начальником навчального відділу, майже 12 – проректором. За цей час із інституту ми перетворилися на багатофакультетний університет із різною кількістю спеціальностей, піднімалися в рейтингах. Це все – заслуга нашого колективу.

– Чи відомо, коли МОЗ укладе з вами контракт і ви офіційно станете ректором?

-Найближчим часом планую відвідати МОЗ. У принципі, відповідно до законодавства, впродовж місяця повинен бути підписаний контракт із переможцем. Є певні етапи, проходження певних перевірок. Будемо чекати і готувати необхідні документи.

– На скільки термінів плануєте йти?

-Поки що на один. А захочуть люди обрати на другий – ухвалять відповідне рішення. Для цього є вибори.

“Понад два роки заклад був без офіційного керівника”

– Багато говориться про кризу в БДМУ…

– Криза значною мірою пов’язана з кількома факторами. Перше – з воєнним станом. Давайте про це чесно говорити. Друге – з тривалими виборчими перегонами на офіційного керівника, який би брав на себе відповідальність і приймав рішення. У нас такого керівника не було вже понад 2 роки.

– Тобто в.о. – це все ж таки не те?

– Однозначно ні. Для того, щоби заклад нормально функціонував, потрібен постійний керівник, який буде реалізовувати свою програму і нести відповідальність за ухвалені рішення.

Також зменшення кількості іноземних студентів призвело до певної кризи в університеті. Іншої кризи немає. Тобто люди як працювали, так працюють. І активно працюють. Але коли немає достатньої кількості студентів, ми не можемо повною мірою забезпечити викладачів роботою, відповідно, доходи бюджету університету зменшуються.

– Торік ви, пригадується, також брали участь у виборчих перегонах?

-Брав, але мене не допустили через дрібні бюрократичні моменти.

– Те, що раніше не набиралося достатньо голосів за жодного з кандидатів, про що свідчить?

– Це означало те, що не допустили тих кандидатів, за яких хотіли проголосувати люди. У нас люди дуже розумні. І коли через штучні перепони когось не допускали до участі у виборах, люди відповідно відреагували у своєму голосуванні.

-Чи чекає БДМУ повне перезавантаження?

-Навіщо повне перезавантаження успішному закладу? Його треба, звичайно, удосконалювати, покращувати. Так, нам треба досягати новий вершин, покращувати певні позиції. Але перезавантаження однозначно не буде. Буде тільки плавний розвиток із урахуванням розвитку руху в Європу, ЄС.

-Як плануєте повертати іноземних студентів?

– Я чесно говорив із колективом, що поки триває війна, є проблематичним залучення великої кількості студентів з-за кордону. Будьмо відверті, хто з батьків відправить свою дитину у країну, де війна? Разом із тим, будемо працювати з іноземними країнами хоча би на початкових етапах.

– Яким чином будете залучати кошти для розвитку БДМУ?

-Залучення коштів можливе також за рахунок грантових проєктів. Тільки за минулий рік ми виграли 5 міжнародних грантів. Це ті кошти, які можуть піти і на розвиток матеріальної бази, навчання персоналу, і, звичайно, підвищення нашого рівня та іміджу. Однозначно ми переможемо, і після перемоги будемо рухатися до ЄС, і будемо працювати з тим закладом, який відомий у Європі. Одне з моїх завдань – щоби європейські партнери хотіли з нами працювати і рухатися в одному напрямку.

“Можливо, доведеться когось скоротити”

– Чи працюватимете над зниженням орендної плати для закладу?

-Однозначно так. Будемо працювати з депутатами міської, обласної рад. На моє переконання, орендна плата повинна бути символічною, враховуючи те, що наш професорсько-викладацький склад надає медичні послуги для мешканців області. Вважаю, це також має враховуватися при нарахуванні орендної плати.

-БДМУ має репутацію закладу з певним рівнем корупції. Чи будете з цим боротися?

-Погоджуюся, що проблема є. Однозначно, будемо з цим боротися, запроваджувати прозорі механізми оцінювання. Переважно, мабуть, комп’ютерний контроль. Ми запровадили вже об’єктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ), де використовуються чек-листи. При цьому викладачі тільки певною мірою відзначають, виконана чи не виконана навичка.

Хочу відновити зворотній зв’язок, тож обов’язково запроваджу анкетування студентів по завершенню навчання з кожної дисципліни після кожного курсу. Хочу запровадити регулярні зустрічі зі студентською радою. Студенти мають брати безпосередню участь в освітньому процесі. І вони також мають інформувати про випадки хабарництва. У суспільстві немає хабарів там, де ніхто і не провокує, і ніхто не бере. Якщо ми навчимо доброчесності обидві сторони, думаю, зможемо це реалізувати.

-Як загалом оцінюєте фінансову спроможність університету? Є гроші в БДМУ?

-Гроші в БДМУ є! Зарплатня буде! Будемо планувати, розвиватися. Можливо, не настільки, як було раніше. Враховуймо все ж таки ситуацію в державі. Але університет – не банкрот, він має хороший залишок, який ми заробили в попередні роки.

-Доведеться скорочувати викладацький штат?

-Можливо, доведеться дещо оптимізовувати. Моя основна мета – максимально зберегти професорсько-викладацький склад. Але ми також повинні враховувати реальне навчальне навантаження, реальну кількість студентів в аудиторії. Тобто сказати, що ми нікого не будемо скорочувати, я не можу. Можливо, таки доведеться десь когось… Але будемо шукати інші форми навчання: є неформальна, післядипломна освіта. Міркуватимемо над цим”.

Нагадаємо, за результатами голосування в другому турі за ректора БДМУ переможцем став Ігор Геруш.

Він отримав 502 голоси, це 70,3% від загальної кількості виборців, які з’явилися. Його опонентка Оксана Андрієць отримала 168 голосів, це 23,5%.

Як відомо, наприкінці 2020 року з попереднім керівником БДМУ Тараса Бойчука завершився контракт. Він очолював заклад протягом двох каденцій, відтак втретє не міг подавати свою кандидатуру. Відтоді у закладі немає постійного керівника. Вибори ректора відбувались у лютому 2022 року. Тоді до другого туру пройшли Оксана Андрієць та Віталій Максим’юк. Проте ректора не обрали, бо більшість голосів була “проти всіх”.

12 травня 2023 відбувся перший тур виборів. У ньому змагалися четверо кандидатів: окрім Ігоря Геруша та Оксани Андрієць, ще Ігор Шкробанець та Олександр Іващук. Проте жоден із кандидатів не набрав більше 50% голосів.

Що відомо про Ігоря Васильовича Геруша:

Народився 27 вересня 1971 року в Києві. З 1978 по 1988 роки навчався в Коломийській середній школі № 1 імені В. Стефаника, яку закінчив із золотою медаллю.

У 1988 році вступив до Чернівецького державного медичного інституту, який закінчив у 1994 році. З 1994 року по 1995 рік працював асистентом-стажистом кафедри медичної хімії. З 1995 по 1998 роки навчався в аспірантурі на кафедрі медичної хімії. З 1998 року – асистент, з 2001 – доцент кафедри медичної хімії, а з 2011 – завідувач кафедри біоорганічної та біологічної хімії та клінічної біохімії.

З 2001 року по 2011 рік працював начальником навчального відділу, з 2011 – проректор з науково-педагогічної роботи БДМУ.
Кандидат медичних наук (1999 р.), доцент (2002 р.).

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.