Новини

«Ми стали жертвами великої афери»: у Чернівцях люди шість років не можуть заселитися у квартири – відео

Майже пів тисячі чернівецьких родин уже понад шість років не можуть заселитися у свої помешкання. Їх “кинув” недобросовісний забудовник. Зараз люди шукають правду в судах. Проте й там її не знаходять.

Про це йдеться у публікації ” ” від 18 травня, пише molbuk.ua

Вклали загалом 800 мільйонів

Протягом 2016-2017-го років люди оплатили львівській фірмі ТОВ “МС Імперіал Буд” повну вартість 400 квартир у житловому комплексі “Імперіал парк авеню” на вулиці Рівненській, 7.

Перша черга будівництва мала бути завершена наприкінці 2018-го року, надалі – на початку 2019-го. Проте віз і нині там. А люди, які вклали у свої майбутні квартири загалом 800 мільйонів гривень, і досі чекають.

“Сім років тому ТОВ “Глобус 2020” як орендар земельної ділянки на вулиці Рівненській, 7, та замовник будівництва, уклав угоду з “МС Імперіал Буд” на забудову 580-квартирного житлового комплексу, – розповідає голова громадської організації центру захисту інтересів інвесторів ЖК “Імперіал Парк Авеню” Сорін ЖИТАРЮК. – За два роки фірма продала 500 квартир із 580 можливих, 110 паркінгів та 200 комірок. За все повністю сплатили інвестори, тобто ми. У 2018-му році будівництво призупинилося. Забудовник аргументував це “фінансовими складнощами” і заявив, що ми маємо доплатити за надлишкові квадратні метри. Людям довелося їм віддати ще три мільйони гривень. Фірма мотивувала це тим, що коли ці гроші з’являться, вони матимуть змогу здати хоча б перші під’їзди. Хоча факт надлишкових метрів завжди встановлюється тільки після того, як будинок зданий і є технічні паспорти. Тобто у людей шахрайським способом просто виманювали кошти”.

Після цього будівництво не те що не зрушилося з місця, а взагалі зупинилося.

Ошукані мешканці звернулися до суду, але й забудовник не дрімав: щоб уникнути відповідальності, переписав свою компанію на фірму з Миколаєва “Ол-люкс”, яка входить до складу групи “Н-Інвест”.

І якщо раніше людям давали хоч якусь надію, то зараз нова фірма хоче позбавити їх не лише осель, а й вкладених коштів.

“Люди тиняються квартирами на винайм”

“Шість років люди тиняються квартирами на винайм, багато хто взяв кредити, сплачує відсотки. Мешканці важко працюють за кордоном, бо усі кошти вклали у житло. Усе це прибрано до рук фірмою “МС Імперіал Буд”. І тепер, коли ми звернулися до суду з метою захисту своїх прав, хотіли подати колективний позов, – нам відмовили, – зазначає адвокат громадської організації центру захисту інтересів інвесторів ЖК “Імперіал Парк Авеню” Георгій Фортуна.

Спочатку суди ставали на бік ошуканих мешканців, та потім почали масово відмовляти їм у задоволенні позовних вимог.

“Перші справи розглядалися торік, у вересні-листопаді. Спочатку ухвали суду були позитивні для нас, доки фірма не перейшла під компетенцію забудовників “Н-Інвест”. Так, першу справу ми слухали щодо однієї із замовниць будівництва і виграли її, – провадить адвокат. – Далі були ще шість справ із позитивними рішеннями: щодо квартир, паркомісць, комор. На ці об’єкти суд визнав майнові права мешканців. Договори також визнали дійсними, інвестиційними, бо зрозуміло, що люди кудись вклали гроші.

Надалі перша справа, яку вже розглядали, – це справа ветерана війни, який воював із 2014 року. Слухала інша суддя. І що вона робить? Відмовляє у задоволенні позовних вимог і говорить про те, що особа не має на це будівництво жодного права. От скажіть, що перевернулося в головах у суддів?!”

Обурені мешканці вийшли пікетувати будівлю Шевченківського райсуду. Адже якщо відмовили у майнових правах одному з них, значить, відмовлять і решті. Бо ж договори у всіх укладені однакові.

“Убивають віру в усе святе”

За словами Георгія Фортуни, вкрай необхідно отримати законне майнове право на це будівництво. В іншому випадку людей повністю позбавляють можливості отримати квартири чи навіть будь-які кошти за них.

“На “МС Імперіал Буд” на сьогодні заведено близько 220 активних виконавчих проваджень із такими боргами, що ого-го. І люди якби навіть попросили кошти назад, стають 26-ми в черзі. Тобто вони ніколи ці кошти не отримають”.

Мешканці переконані, що стали жертвами великої будівельної афери.

“Уявіть, 540 квартир! Це близько двох тисяч мешканців! І всі вони зараз потерпають через непорядні дії забудовника, який плювати хотів на людську біду. А потім ще виявилося, що суди стали на бік цього непорядного забудовника. Відбувається не що інше, як договірняки. Звичайно, люди не можуть віднести мішок коштів, щоби подолати такого потужного супротивника”, – зауважує адвокат.

Наразі люди у відчаї, провадить Георгій Фортуна: “Вони відчувають, що живуть у державі, яка не може захистити їхні права. У нас вбивають віру в усе святе. Віру в правду та справедливість…”

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.