Новини

Стало відомо, чи працюватимуть цього року літні табори на Буковині

Фото з фб-сторінки Чернівецької ОВА

Літні дитячі табори на Буковині цьогоріч можуть запрацювати. Можливо, не всі і для меншої кількості дітей, ніж раніше, проте частина з них має шанс відчинити свої двері для юних відпочивальників.

Усе залежатиме від наявності укриттів. Якщо їх не буде, то й табір не працюватиме, хоч би який чудовий він не був. Від розмірів укриття також залежатиме, скільки дітей зможе прийняти заклад за зміну.

Про це molbuk.ua повідомила керівниця відділу реалізації держсоцгарантій департаменту соцзахисту ОВА Олена Забавська.

Сховище має вміщувати всіх дітей та персонал

В області є 12 закладів, які станом на травень перебувають у державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку. Кілька з них робоча група вже перевірила, зокрема оздоровчий комплекс “Дністер плюс” у селі Брідок, дитячий пансіонат “Вербиченька” у селі Давидівка, а також наметовий табір дітей “Ойкос” (урочище “Стебник” на території Національного природного парку “Вижницький”).

Оглядинами двох перших закладів комісія залишилася задоволена.

“Заклади оздоровлення та відпочинку мають відповідати усім нормам: це відповідне медичне забезпечення, пожежна безпека, харчування, санітарні норми, – каже Олена Забавська. – Окрім цього, має бути дотримана найголовніша умова – укриття, щодо яких компетентні органи нададуть акт відповідності певним нормам. У такому випадку заклад буде мати право здійснювати діяльність у 2023 році. Наразі йдеться лише про два табори, але я маю великі сподівання, що до закінчення навчання до них долучаться й інші”.

Зміни формуватимуться з тієї кількості дітей, на яку розраховані укриття.

“Якщо укриття буде дозволяти разом із персоналом 200 дітей, то це буде 200. Про жодних 400 вже не може йтися”, – наголошує чиновниця.

Є ще місяць на підготовку

Поки що заклади інформацію почули й взялися виконувати рекомендації тих вузьких спеціалістів, які були внесені до робочої групи. Це і рятувальники, і поліція, і працівники Держпродспоживслужби, і низка інших фахівців.

“Проте метою виїзду робочої групи був тільки огляд. Жодний документ щодо регламенту ми не видавали. З огляду на те, як керівники почали робити ці укриття, то є вже напрацювання.

Наразі у закладів є достатньо часу вжити заходів і щоби все ж таки оздоровча компанія відбулася. Ще місяць попереду, тому, гадаю, встигнуть”, – наголошує співрозмовниця.

Минулого року літні табори з цілодобовим перебуванням на Буковині не працювали, і це негативно вплинуло на приміщення. Усе нищиться.

“У 2022 році у зв’язку з воєнним станом було розпорядження голови ОДА про заборону діяльності оздоровчих і відпочинкових закладів, де діти перебували цілодобово. Але нам важливо, щоби табори почали працювати хоча б частково. Хай буде, що не всі заклади відкриються, нічого, що невелику кількість дітей ті, що відкриються, зможуть прийняти, але все одно послуги з оздоровлення отримає хоча б частина дітей, – зазначає Олена Забавська. – Адже якщо заклад зачинений 3-5 років, то електромережі, кухонне обладнання, постіль, меблі, – усе стає непридатним, нищиться, іржавіє”.

“Ойкос” цього року не запрацює

А от наметовий табір “Ойкос” цього року, як і минулого, не працюватиме: там немає ні укриття, ні можливості його облаштувати, розповідає директорка департаменту соціальної політики міськради Наталія Фрунзе.

“Ойкос” – чудовий табір, де можна організовувати прекрасне дозвілля для дітей. Але там, на жаль, немає укриття. І оскільки він на території національного парку, немає можливості це укриття облаштувати. Немає ні ущелини, нічого поруч. Укриття – це серйозний об’єкт, для цього треба встановити бетонні перекриття. Чи парк дозволить це? І чи дадуть на це кошти? Бо що-небудь побудувати також не можна”, – пояснює чиновниця.

Тривалий простій негативно впливає на стан приміщень табору, визнає Наталія Фрунзе:

“Там уже стільки всього треба робити, ремонтувати. Прогнили дерев’яні пороги, дашки… Але й відновити майно, щоби не запустили заклад, буде даремним використанням коштів”.

Цього року 14 громад області вже передбачили у своїх місцевих бюджетах кошти у сумі понад вісім мільйонів гривень для забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.