Новини

Які мінеральні джерела є на Буковині: область має унікальні родовища, що корисні для здоров’я

В області є 80 бальнеологічних груп мінеральних вод. Їх систематизували й розробили “Атлас природних мінеральних вод”, які можна використовувати для санаторно-курортного лікування. Щоправда, більшість цих джерел не облаштовано, йдеться у публікації ” “.

Та в Чернівецькій облраді сподіваються, що ними зацікавляться інвестори. Тому вже скерували матеріали “Атласу природних мінеральних вод” до мінохорони здоров’я, мінекономіки, а також громадам області.

Розробляв “Атлас природних мінеральних вод” Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології за сприяння облради.

Якими унікальними властивостями і якими джерелами володіє область, розповіла заступниця директора Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології Тетяна Безверхнюк.

“Чернівецька область має не так багато природних мінеральних джерел, як, наприклад, Львівщина, але можна говорити не про їхню кількість, а про якість та унікальність. Буковина володіє унікальними родовищами сульфідних та йодобромних вод. Вони дуже важливі для профілактики низки захворювань. Відомо, що на Буковині є проблеми захворювань щитоподібної залози, але на території Вижниччини є найбільше родовище йодобромних вод в Україні. Це ефективний природний спосіб профілактики відповідних захворювань. Сульфідні води використовують для реабілітації за проблем з опорно-руховим апаратом”, – каже Тетяна Безверхнюк.

Експерти вважають, що область завдяки унікальним родовищам мінеральних вод може стати значним центром реабілітації в Україні.

“Процес уже розпочався, але він є тривалим, бо спочатку мають провести лабораторні та медичні дослідження. Сподіваємося, що до кінця року область отримає медичні показання та протипоказання щодо проведення реабілітації опорно-рухового апарату, нервових захворювань, гінекологічних захворювань та хвороб ендокринної системи на нинішніх базах закладів охорони здоров’я. На території Вижницького національного парку є дев’ять родовищ лікувальних вод. Від слабомінералізованих до йодобромних розсолів. Тому цей район є перспективним. А Дністровський та Чернівецький райони багаті на лікувально-столові мінеральні води”, – продовжила Тетяна Безверхнюк.

Голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко переконаний, що ці ресурси потрібно відновлювати.

“Прикро, що нашим захисникам потрібно купувати путівки й відправляти їх на реабілітацію на Івано-Франківщину. Прикро, коли знайомі їдуть у Румунію, щоб користуватися такими водами, які є у нас. Тому ці ресурси потрібно відновлювати. Область за природними ресурсами не поступається ні Румунії, ні Львівській, ні Закарпатській областям, де багато курортів”, – каже Олексій Бойко.

Одеський інститут курортології та реабілітації зібрав унікальну інформацію мінеральних вод і їх корисних властивостей, які є на території нашої області.

“Також займаємося відновленням комунальних санаторіїв Брусниця та Щербинці. Хочемо відновити ліцензію та дозвіл, які забрали судовим рішенням. Усю процедуру маємо пройти заново. Зараз питання номер один — це відновлення спецдозволу. Також потрібно отримати у користування надра. Заклад у Брусниці наразі не працює, але ми фінансуємо його для того, щоб отримати ліцензію.Оплачуємо компослуги та зарплату персоналу, який залишився. Також взяли на аналіз воду в Щербинцях, де колись теж був комунальний санаторій. Нам підтвердили, що вона містить сірководень. Ця вода унікальна за своїми властивостями.Щоправда, приміщення у санаторіях Щербинці та Брусниця давно занедбані. Та ці комунальні санаторії не продадуть. Ми робимо усе можливе, щоб вони функціонували”, – запевнив Олексій Бойко.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.