Новини

18 травня: яке сьогодні церковне свято в православному календарі

Сьогодні, 18 травня, в православному календарі день пам’яті великомучениці Ірини Македонської. Жила вона приблизно в I столітті і була донькою імператора Ліцинія.

Що сьогодні не можна робити та які існують прикмети в цей день – читайте далі у матеріалі.

Ще в юному віці Ірина Македонська увірувала в Христа, хоча її батьки залишалися язичниками. Охрестилася Ірина в учня апостола Павла Тимофія. Вирішила дівчина присвятити себе Богові. Тому вона відмовилася від заміжжя і почала переконувати батьків також прийняти християнство. Спочатку імператор спокійно приймав слова доньки, але потім розізлився. Зав’язав їй руки і кинув під ноги коням. Але тварини не торкнулися мучениці. А ось Ліциній раптово помер.

Тоді Ірина встала і почала молитися, щоб батько воскрес. Так і сталося. Ті, хто бачив це диво, одразу увірували в Христа, сам імператор і вся його сім’я охрестилися. Тому Ірина могла вже сміливо проповідувати Слово Боже. Але почав правити інший імператор і зазнала свята чималих мук. Але продовжувала навертати язичників і аж 10 тисяч людей стали християнами після її проповідей.

Прикмети 18 травня
Раптом припинили щебетати птахи — отже, скоро буде гроза.
Увібрала в себе розсада багато води — сінокіс буде сухим.
Негода — на багатий урожай зерна.

Що сьогодні не можна робити
Церква забороняє цього дня брехати чи говорити щось, що не стосується справи. Також не варто 18 травня давати в борг, адже так ви можете накликати на себе бідність. Не рекомендується стригти волосся і нігті.

Що можна робити сьогодні
Якщо дівчина хотіла вийти заміж, то намагалася не йти цього дня в гості до вдови. Такий похід міг привернути не лише безшлюбність, але й неприємності в житті. Мученицю Ірину в народі називали Розсадницею, тому що в цей період починали садити розсаду капусти.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.