Новини

Виплати лікарняних на Буковині затримують майже на місяць: пояснили причину

У Чернівецькій області виплачують лікарняні тим, хто хворів ще в лютому-березні.

Про це molbuk,ua повідомили в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Чернівецькій області.

У Фонді соцстраху зазначають, що ситуація щодо виплат лікарняних однакова в усіх областях України.

“Ми наразі здійснюємо виплати за заявами-розрахунками за початок березня”, – каже директор управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Чернівецькій області Олександр Кувіла.

Подекуди затримки із виплатою лікарняних пов’язані з невчасною подачею документів роботодавцями.

“Коли людина перехворіла, вона подає на підприємство лікарняний. Збирають комісію і вирішують, чи подавати форму заяви-розрахунку на фінансування матеріального забезпечення. Наприклад, часто буває, що людина хворіла першого квітня, комісія розглядає питання щодо лікарняних 10-15 числа, а це вже два тижні. Потім у нас за законом ще є 10 днів на виплату лікарняних. І вже є майже місяць. Тому просили би роботодавців вчасно подавати заяви-розрахунки”, – каже пан Олександр.

Затримки із виплатою лікарняних коливаються. Виплати залежать від суми щоденних надходжень від єдиного соціального внеску, які надходять від роботодавців і розподіляються між трьома фондами. Також, за постановою уряду, що десять днів із бюджету виділяється допомога на виплати.

“У Чернівецькій області затримка з виплати лікарняних становить 19 робочих днів на суму 27,9 мільйона гривень. Також не профінансовано заяв-розрахунків на 12 мільйонів гривень терміном 10 днів”, – зазначив посадовець.
Ще одна причина затримки виплати лікарняних – через пандемію суттєво зросли видатки за лікарняними.

“Затримки з виплатами є, але ситуація не критична. У нас завжди збільшується кількість лікарняних листів із жовтня до березня. Та цього року маємо їхнє суттєве зростання – порівняно з минулим роком на 50 відсотків. Тож виплатити лікарняні потрібно значно більшій кількості людей”, – зазначає Олександр Кувіла.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.