Новини

У маршрутках Чернівців мають встановити валідатори: що для цього потрібно

Перевізники, відповідно до договору, мають їх встановлювати за власні кошти 

Цього року у всіх чернівецьких маршрутках мають з’явитися валідатори.

Про це у коментарі molbuk.ua сказав заступник міського голови Ігор Крохмаль.

 
Перевізники мають їх встановити за власні кошти.

“Через місяць мають оголосити конкурс на визначення оператора автоматизованої системи оплати, і після цього зможемо впроваджувати її. Приватні перевізники, відповідно до договору, встановлюють валідатори на маршрутках, оператор обслуговує програмне забезпечення. Перевізники мають встановлювати валідатори за власні кошти. Орієнтовна вартість одного валідатора 20 тисяч гривень”, – пояснює Ігор Крохмаль.

У міській раді вважають, що чернівецькі перевізники не будуть проти встановлення валідаторів. 

“Уже три приватні перевізники повідомили, що готові встановити валідатори у маршрутках. Зокрема зверталися до нас приватні перевізники “Багіра”, “Чернівці-2004”, “Транс-екіпаж”. Готівка – це завжди спокуса, є у перевізників і питання до своїх водіїв”, – каже Ігор Крохмаль.

Перевізники мають самі визначатися, який спосіб оплати запровадити: це буде лише готівка чи валідатор і готівка.

Найближчим часом у міськраді хочуть зібрати перевізників і обговорити питання запровадження безготівкової оплати. 

“Завдяки валідаторам перевізники зможуть бачити свій пасажиропотік, і їм це вигідно. Звісно, є питання щодо контролю оплати за проїзд. Ми з перевізниками на зустрічі обговоримо ці питання: чи систему контролю покладуть на водія, чи на службу контролю. Поки що ми бачимо, що в комунальних автобусах менше розраховуються безготівково, ніж у тролейбусах. Люди звикли платити готівкою. Якщо у тролейбусах маємо безготівкової оплати 60 відсотків, то в автобусах – на рівні 20%”, – сказав посадовець.
  
Ігор Крохмаль пояснює, що планують встигнути до першого вересня провести конкурс та визначити оператора. Але час може зайняти процес закупівлі та встановлення валідаторів, адже запчастини купують за кордоном. 

“Перевізники вже мають приклад роботи валідаторів на комунальному транспорті. Вони бачать, що є реальний контроль за коштами, які надходять, і є можливість це впроваджувати, тому в цьому зацікавлені, – каже Ігор Крохмаль. – Крім того, на пільгових маршрутках будуть отримувати відшкодування за кожного пільговика. Це буде реальна кількість пільгових перевезень, а не міфічні 30%, як є зараз. Після запровадження валідаторів усі пільговики зможуть їздити безкоштовно, маючи транспортну картку, і це буде реальний облік. Тож цілком можливо, що суми компенсацій за пільговиків  для перевізників будуть більшими”, – зауважив Ігор Крохмаль.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.