Новини

Тут ламаються і легкові авто, і маршрутки: дорога до приміського села Спаської на Буковині – у суцільних ямах – відео

До редакції ” ” звернулися мешканці приміського села Спаської, що адміністративно належить до Кам’янської ОТГ, що на Сторожинеччині.

За їх словами, доїхати до села щороку стає дедалі важче, адже дорога у суцільних ямах. Тут ламаються і легкові авто, і маршрутки, йдеться в публікації ” “.

“Щойно випадають невеликі дощі, дорога розкисає настільки, що ні пройти ні проїхати. Є настільки аварійні ділянки, що маршрутні автобуси не можуть їхати, доводиться вертатися заднім ходом. Дістатися обласного центру на роботу, а в селі багато медичних працівників, які працюють у Чернівцях, стає вельми сутужно, як і школярам – у школу до Михальчі. Територіальна громада нічим не може зарадити, бо дорога обласного підпорядкування. Напередодні війни були потуги облдержадміністрації зарадити справі, але з цього нічого не вийшло. Хоча тієї аварійної дороги всього п’ять кілометрів. Якби щороку робили по кілометру-два, то про цю проблему ми б забули. Тим паче, що ми готові фінансово допомогти з ремонтом дороги”, – йдеться у зверненні мешканців Спаської.

Ми спробували дощової погоди самі дістатися цього села, яке знаходиться всього за 16 кілометрів від обласного центру, але автомобіль загруз на першому ж підйомі. Мешкає у Спаській 1200 осіб. Тут знаходиться відоме джерело “Чуркач” неподалік від Цецино. Навколо ліс, де люблять відпочивати чернівчани. Крім цього, недалеко від села розташована ботанічна пам’ятка природи “Ділянка лучної флори”.

Довелося нам робити другу спробу доїхати до села, але вже за сухої погоди. Наслідки негоди – обічні сліди автотранспорту у вигляді чималих ґрунтових колій: машини грузли. Добралися до центру села, минувши Михальчу та Дубове.

“З області прислали одну машину з піском”

На автостоянці стояла маршрутка, очікуючи на пасажирів. Водій автобуса Михайло Мельник, житель Михальчі, довідавшись про мету наших відвідин, розповів: “Сім років працюю на цьому маршруті, і щоразу, коли дощова погода, доводиться згадувати недобрим словом владу, яка не може облаштувати цю дорогу: яма на ямі. В одному місці насипали великого каміння, інакше не проїхати. Було таке місиво, що мусив вертатися заднім ходом. Не краще й взимку. З Михальчі, де дорога асфальтована, доїжджаєш до Дубового й починаються випробовування. Через ями виходить з ладу автобус, є часті ремонти. Прокляття чуєш й з уст тих мешканців Спаської, які їздять легковим транспортом.”

– Якось мешканці нашого села зібрали 80 тисяч гривень власних коштів, найняли грейдер, щоб зашутрував дорогу з Михальчі сюди, але це було один раз, а потрібний капітальний ремонт, – ділиться Віктор Лобзун, сільський депутат. – З області прислали одну машину з піском. А це крапля в морі. Жоден чиновник з області не був тут, хоча ми щороку звертаємося по допомогу. Тутешня природа манить туристів, але через аварійну дорогу більш як один раз вони сюди не їдуть. Одне слово, у нас дорога – як полігон, годиться для проїзду хіба що бронетехніки.

– У Спаській школі нині перебуває 88 дітей, маємо намір організувати тут початковий навчальний заклад, а решту школярів довозити в ліцей до Михальчі, однак як довозити дітей такою дорогою, а тут ще й шкільний автобус віддали на фронтові потреби, – каже Віра Михайлюк, начальниця відділу освіти Кам’янської ОТГ. – Звісно, зі шкільним транспортом проблему б вирішили, але як бути з дорожнім покриттям, яке в аварійному стані? Батьки хвилюються й ремствують кожного року. Одне слово, громада цю проблему не в змозі самотужки вирішити.

– Ми готові до співфінансування, але ніхто не хоче піти нам назустріч, – додає Ольга Миглей, староста Спаської. – Ніби близько лікоть, але не вкусиш. Ремонт дороги – прерогатива обласної влади, однак з її боку не бачимо зусиль. Ми розуміємо, що зараз війна, але можна поступово лагодити цю дорогу.

– До війни на ремонт цієї дороги було прийнято рішення про виділення 28 мільйонів гривень, але зі зрозумілих причин ці гроші не були використані за призначенням, – коментує Микола Костащук, голова Кам’янської ОТГ.

– Наша територіальна громада не може фінансувати капітальний ремонт дороги, бо остання належить до доріг обласного підпорядкування. Якщо ми б й подужали її, то нас звинуватили б у тому, що кошти використали не за призначенням. Наприкінці березня ми офіційно звернулися до голови Чернівецької обласної військової адміністрації Руслана Запаранюка з проханням посприяти у відновленні дороги Михальча-Спаська, яка після осінньо-зимового періоду експлуатації потребує термінового поточного ремонту. Наголосили й на тому, що з Дубового у село Михальчу здійснюється довезення дітей до опорного закладу освіти – Михальчанський ліцей. Зі свого боку наша сільська рада готова надати співфінансування для здійснення поточного ремонту – засипати дорогу щебенем.

– Наразі здійснюється тендер, а він на завершенні, на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення області, після визначення переможця процедури публічної закупівлі підрядній організації буде поставлене завдання щодо виконання ремонтних робіт на дорозі сполученням “Михальча-Спаська”, – відповів Іван Микитюк, начальник управління інфраструктури, капітального будівництва та експлуатації доріг ОВА.

– Якщо буде співфінансування на договірних засадах, то можна буде виконати значно більший обсяг робіт з експлуатаційного утримання доріг на території Кам’янської територіальної громади.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.