Новини

Сезон кліщів почався: на Буковині вже зафіксували випадки хвороби Лайма

У Чернівецькій області цього року зафіксовані дев’ять випадків хвороби Лайма.

Про це розповів завідувач епідвідділу Центру контролю та профілактики хвороб області Юрій Падурару.

“Цього року за результатами досліджень із 92 кліщів, зібраних у природі, в 13 виявлено борелії – збудника цієї хвороби. З 32 кліщів, знятих із людей, у восьми виявлено збудника хвороби Лайма. Наразі в області за чотири місяці зареєстровано дев’ять випадків хвороби Лайма у дорослих та у двох дітей”, – зазначив Юрій Падурару.

Медики закликають бути уважними до цієї проблеми. І після прогулянок ретельно оглядати себе та дітей.

“Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я. Простий огляд має стати звичкою. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через два-три дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах”, – каже Юрій Падурару.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати виникненням небезпечних інфекційних хвороб, зокрема хвороби Лайма, кліщового вірусного енцефаліту.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота в тілі, млявість. Одразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій. Якщо не пролікуватися на ранній стадії, хвороба може призвести до уражень шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи і навіть до інвалідності.
Ризик інфікування залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до ста відсотків.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.