Новини

Одеський художник зображує на своїх полотнах історію України: його виставку відкрили у Чернівцях

Революція гідності, події АТО, оборонці Донецького аеропорту й “Азовсталі”, танки під Києвом у лютому 2022-го, бомбардування українських міст, події на передовій…Це сюжети, відтворені на картинах художника з Одеси Гарольда Ізмайловського, виставку робіт якого нещодавно відкрили в Чернівцях.

Кореспондентка ” ” поспілкувалася з художником про мистецтво, Чернівці й тих, хто його надихає.

“Написати з розповідей – неможливо, треба відчути”

Гарольд Ізмайловський виставляє свої картини в Чернівцях не вперше. На початку 2000-х разом із роботами інших українських художників його полотна можна було побачити у виставковому залі в рамках мистецької акції.

Однак тоді картини були інші…

– Ми тоді були іншими… А потім з українцями сталися події, які не зафіксувати на полотні було неможливо, – розповідає Гарольд Ізмайловський. – Так, я написав цілу серію картин із Майдану, події якого переросли в російсько-українську війну. Ця війна оселилася в моїй душі й відобразилася на полотні. Тому добірка робіт, які зараз у Чернівцях, а до того побували на виставці у Києві, і називається коротко і зрозуміло – “2014–2022”.

Художник розповідає, що у 2013-2014-му, як і багато українців, був на Майдані й на власні очі бачив, яким мужнім і непохитним у відстоюванні цінностей і прагнень є український народ. Згодом, як волонтер, їздив на схід України, в зону АТО.

– Тоді я дивився на мужніх людей на Інститутській, спостерігав їхню безстрашну боротьбу, як без зброї вони йшли проти снайперів… Згодом на Донбасі я бачив українських воїнів. Це зараз вони в натівській формі, укомплектовані, взуті в однакові берці, а в чотирнадцятому хто що мав, кому що вдалося десь купити, в тому й воювали, – згадує пан Гарольд і вказує на картину “Обмін полоненими”, написану у 2014 році. – Але як тоді, так і тепер вони мужні до неймовірності. Це захоплює і надихає. Написати з чиїхось розповідей я не можу. Це треба відчути, пропустити крізь себе, побачити. Тому я їздив на передову як волонтер і надивився на ту реальність. Якось мене вразила моторошна картина, яку я зафіксував на полотні: покинуті собаки в степах Донеччини в пошуках їжі. В очах одного з них – образа на господаря, який його покинув, змішана з надією на його повернення. А інший вже оскаженів, знавіснів і потребує тільки шматка плоті, хай навіть і людської…Страшно? Безсумнівно, але це реалії війни. Ми переживаємо їх і сьогодні.

“Картини, що пахнуть порохом”

Гарольд Ізмайловський зауважує, що до Чернівців доїхали тільки картини на воєнну тематику, бо серія полотен із Майдану залишилася в київському Музеї Революції гідності, який готується до відзначення 10-річчя від тих подій. Одну з останніх картин уже забронювали на подарунок президенту Зеленському на День перемоги України у війні з Росією.

– На цих моїх роботах немає політики й немає портретів. Є образи, які символізують боротьбу, є емоції в очах. Хтось бачить у тих образах риси конкретних людей, хтось когось нагадує. То вже справа глядача – бачити й домислювати, бо те, що ми пережили за ці дев’ять років і зокрема в лютому 2022-го, може народити в нашій свідомості чимало образів для захоплення. Моя ж справа – увічнити прагнення нашого народу бути вільним і передати гордість за свою країну, яка сповнює кожного з нас. Подивіться в очі оборонцям “Азовсталі” (художник вказує на однойменну картину – авт.) – і ви зрозумієте ціну нашої свободи.

На запитання, яким для Гарольда Ізмайловського був день 24 лютого 2022 року, він відповідає:

– Те, що буде вторгнення, ми відчували, тільки не знали, коли воно відбудеться. Аж раптом 24 лютого на світанку почув звук гелікоптера й одразу сказав дружині: “Це військова техніка”… Наш будинок в Одесі – за три хвилини ходьби до моря. Коли я поглянув у море, побачив на горизонті військові кораблі. Звісно, зрозумів, що то не українські судна. Уява одразу намалювала картинку висадки ворожого десанту…Стало моторошно, а через кілька годин ми почули вибухи, – пригадує художник. – У перший тиждень важко було про щось думати, крім новин: події на Зміїному, укріплення берегової лінії, ледь не цілодобові сирени… Згодом зібралися морально. Ми спостерігали за подіями в Миколаєві. З дружиною міркували: якщо Миколаїв візьмуть, тоді, мабуть, доведеться їхати з Одеси. Але Миколаїв незламний і досі! Як і наші воїни, які стоять на смерть, за що їм безмежна вдячність!

На полотнах Гарольда Ізмайловського – і підбита “Москва” серед хвиль Чорного моря, і лелека в гнізді над поржавілим танком під Києвом, і дівчинка на фоні багатоповерхівки, зруйнованої російською ракетою…

Побачити роботи художника Гарольда Ізмайловського в Чернівцях може кожен. Виставка триває у концерт-холі FloraClub (вулиця Буковинська, 41). Вхід вільний.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.