Новини

«Висадимо менше, але такого, що приживеться»: що і де цьогоріч саджатимуть у Чернівцях

На фото: висадка алеї кленів на Героїв Майдану

У Чернівцях до червня мають намір висадити 122 дерева. На це витратять 1,1 мільйона гривень.

Про це йдеться у публікації ” ” від 27 квітня, пише molbuk.ua

Збираються висадити п’ять дубів на вулиці Кафедральній біля школи та собору, 34 платани на вулиці Небесної Сотні, 15 ліріодендронів тюльпанових на вулиці Воробкевича, вісім сакур “Канзан” біля лялькового театру, 59 лип європейська Pallida – на вулиці Садовій (15 дерев) Головній (12 дерев), Українській (вісім дерев), Хмельницького (сім дерев), Поштовій (п’ять дерев) та по два дерева на вулицях Шевченка, Кармелюка, Кордуби, Шолом-Алейхема, по одному – на вулицях Франка та Гете.

На фото: Алея на вул.О.Гузар

Які ще рослини цьогоріч з’являться у місті та де саме вони милуватимуть око, ” ” розповів начальник управління благоустрою департаменту інфраструктури та благоустрою Олексій Голованов.

“Усі посаджені торік дерева пережили зиму”

– У 2021 році було висаджено 394 дерева, у 2022 – 131, а в цьому році планують висадити 290 дерев. Чому так?

– Це пов’язано з тим, що, на нашу думку, краще висадити менше дерев, але щоби відсоток їхнього приживлення був вищий. Тому ми висаджуємо вже повноцінні дерева з великою грудою землі, з відповідним стовбуром.

До прикладу, торік замість аварійних, які знесли, висадили дерева на вулиці Гузар. Потім – біля “Формаркету”. Там дуже гарні декоративні груші. Також висадили дві алеї кленів: біля готелю “Турист” – раніше там ріс лише газон, та біля “Оззі” на Героїв Майдану. Усі висаджені торік дерева прижилися.

Також минулого року у сквері Героїв Небесної Сотні посадили багаторічники. Днями обстежили – усі пережили зиму.

Цього року ми будемо працювати за таким же принципом. Так, за ці кошти можна було б купити удвічі-втричі більше дерев, але маленьких, як раніше практикували садити – тоненькі, низенькі, метр-півтора щонайвище. Але такі важко виживають. По-перше, вони сохнуть, по-друге, люди їх ламають.

Алея біля Формаркету

– То що і де саджатимуть?

– Загалом у нас цього року заплановане висадження близько 300 дерев. 122 дерева, тендер на закупівлю яких уже відбувся, будемо висаджувати найближчим часом. Це буде підсадка. Наприклад, на вулиці Хмельницького підсадимо шість лип у місцях, де дерева колись були, але їх спиляли чи вони впали. Також підсадимо на вулиці Шевченка дві липи. Словом, там, де є пні або порожні лунки, будемо саджати.

З цього переліку лише одна нова локація, де досі не росли дерева, – на вулиці Воробкевича. Там запланували висадити 15 тюльпанових дерев. Наразі щойно відбулася їх закупівля. Зараз погода не дуже сприятлива для висаджування, але найближчим часом це зроблять. Висаджуватимемо з боку церкви – від перехрестя з вулицею Південно-Кільцевою, повз флагшток, “Олімпію” і до парку. Там взагалі нічого не росте, у спеку нічим захиститися від сонця.

Хотілося б і територію біля флагштока чимось засадити, бо там таке відкрите поле, багато людей гуляє. Але це – в планах.
Також на вулиці Комарова, від готелю “Черемош” до “Формаркету”, висаджені туї. Хочемо цю алею з обох боків засадити платанами. Там дуже широкий газон, якраз добре для платанів. Бо туї – це добре, але широколисті дерева – краще.
У нас багато що готове вже хоч на завтра, можна виходити й саджати, але через погоду не можемо. Земля ще дуже мокра.

Алея на вул.Старицького

“Квіти будуть і на Кобилянської, і на Головній”

– Що цього року все ж уже вдалося зробити?

– Нещодавно озеленювали сквер біля пам’ятника воїнам-афганцям. Там висадили платани, чимало різних кущів-багаторічників. Гадаю, буде дуже гарно, коли вони підростуть.

Також від початку року озеленили сквер на вулиці Сагайдачного, 22. Висадили дев’ять дерев: дуби, клени, підсадили дві туї.
У сквері на вулиці Головній, 111 (сквер Пауля Целана) посадили дві магнолії, п’ять платанів, 20 ялівців, 12 гортензій, 12 кущів лаванди.

Загалом цього року трест висадив уже 28 великих дерев і 576 кущів. Це без озеленення скверу біля пам’ятника воїнам-афганцям. Ще висадимо цих 122 дерева, на які вже відбувся тендер. Разом – 150, тобто половина від запланованого цього року.

Сквер на Сагайдачного, 22

– Чи будуть квіти у пересувних чашах цього року на Кобилянської?

– Звичайно, будуть, як і щороку. І квіти на стовпах уздовж вулиці Головної теж плануємо висаджувати.

– Чи зміниться щось у парках?

– У парку імені Шевченка поки що нових насаджень не буде, тому що планується його реконструкція. Там навіть лавочки й урни хотілося б замінити, але також немає сенсу зараз це робити. Щодо парку “Жовтневого”, то поки нічого не планували. Можливо, восени висаджуватимемо дерева.

– Чи посадять щось на квітковому годиннику на площі Пресвятої Марії?

– Квітковий годинник буде засаджуватися рослинами-однорічниками чи дворічниками. Зазвичай працівники департаменту та тресту оглядають усі локації, фахівці дають свої рекомендації, які рослини, кущі, однорічники чи багаторічники висадити. Якщо департамент погоджує те, що вони рекомендують, тоді планується така робота.

Сквер на Сагайдачного, 22

– Як щодо відремонтованих раніше скверів?

– Торік у сквері на вулиці Коцюбинського облаштували арку з квітів – гарна вийшла фотозона, здається, мешканцям сподобалося. Цього року також хотілося б зробити щось схоже: не саджати квіти по всьому скверу, а облаштувати такий куточок. У сквері на вулиці Кордуби більше дерев і затінку, тож для квітів це не дуже сприятливе місце. Ми думали посадити квіти в переносних чашах, як на вулиці Кобилянської. Це ще має обговорюватися.

Сквер імені Пауля Целана

Платани біля скверу з пам’ятником воїнам-афганцям

Усі фото надані Трестом зеленого господарства

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.