Новини

У Чернівцях церкві УПЦ припинили право оренди: вона має звільнити приміщення храму

У Чернівцях міська рада ухвалила рішення про припинення права оренди майна церкві Святого великомученика Пантелеймона Чернівецької Буковинської єпархії УПЦ. Ця церква знаходиться на території центральної лікарні на вулиці Головній, 100.

Приміщення має 100 квадратних метрів і є на балансі Чернівецької центральної лікарні, пише molbuk.ua.

“Рішення ухвалено відповідно до закону про місцеве самоврядування і керуючись законом “Про свободу совісті та релігійної організації”. Також враховувався висновок релігієзнавчої експертизи РНБО від 27 січня 2023 року, що УПЦ має зв’язок із московським патріархатом. Ніхто із службовців місцевого самоврядування не зазіхає на релігійні переконання людей і тут йдеться не про релігію. В Україні триває війна, гинуть люди, а громада має у комунальному майні церкву, яка підпорядковується Москві. І ми зараз говоримо не про віросповідання, а про юридичну складову – підпорядкування цієї парафії до Москви”, – каже начальник управління комунальної власності Чернівецької міської ради Вадим Руссу.

Балансоутримувачем цього майна, зокрема приміщення церкви, є комунальне неприбуткове підприємство “Чернівецька міська клінічна лікарня”.

“Релігійна громада парафії на честь святого великомученика Пантелеймона Чернівецької Буковинської єпархії УПЦ у 2021 році уклала договір оренди, де зазначено, що договір є строковим і він закінчувався у липні 2022 року. Цей договір оренди був би припинений міською радою. Але, відповідно до постанови Кабміну, усі договори на час воєнного стану автоматично продовжуються до кінця воєнного стану. Користуючись таким нюансом церква змогла продовжити своє існування у цьому приміщенні”, – пояснив Вадим Руссу.

Читайте також: Чернівецька міськрада позбавила УПЦ права користування 22 земельними ділянками

За словами посадовця, церква сплачує орендну плату за приміщення, заборгованості у них немає.

“Площа приміщення складає 100 квадратних метрів. Релігійна громада, як і більшість орендарів у Чернівецькій громаді, отримали 50-відсоткову знижку під час воєнного стану. За місяць сплачують 1899 гривень і боргів не мають”, – каже Вадим Руссу.

Відповідно до рішення Чернівецької міської ради, церква УПЦ мала би виїхати з цього приміщення.

“Міська рада припинила право оренди майна релігійній громаді. Рішення набуває чинності з дня ухвалення. Після цього церква мала б актом прийому-передачі повернути цю будівлю громаді, яке є власністю громади. Приміщення стає вільним, і його передають на конкурсних засадах в оренду релігійній громаді для проведення релігійних обрядів. Жодна церква у Чернівцях не орендує комунальне майно. Ми як орган, який надає в оренду це приміщення, припинили оренду”, – продовжив Вадим Руссу.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.