Новини

«Тут комфортно, але далеко добиратися»: як живуть у модульному містечку у Чернівцях – відео

У модульному містечку у Чернівцях, яке відкрили 13 квітня, вже живе 65 осіб. Загалом тут поселять 250 людей. Більшість мешканців, яка переїхала в модульне містечко, раніше жила в дитячих садках та школах Чернівців.

Містечко збудували за кошти Євросоюзу та уряду Німеччини, про це йдеться у публікації ” “.

Людмила Богью приїхала із Вознесенського району Миколаївської області до Чернівців ще на початку війни разом із двома маленькими синами – Романом та Богданом.

“Зараз у нашому селі тихо, але поки що ми повертатися не плануємо, бо там немає ні газу, ні світла. Хоча у нас там трикімнатний будинок. У Чернівцях спочатку жили в дитячому садочку, потім – у школі. Тиждень тому переїхали до модульного містечка”, – каже Людмила.

Жінка показує своє помешкання, яке складається із двох невеликих кімнат. Є два ліжка, стіл та шафа.

“Нас тут живе троє. В одній кімнаті сплю я з молодшим сином, а старший – в іншій кімнаті. Нам усе дали – подушки, ковдри. Тут подобається більше, бо маємо свої кімнати. Кухня загальна, туалет – одразу за нашою кімнатою. Добре, що діти можуть побігати на вулиці”, – розповідає Людмила і йде на дитячий майданчик, де саме граються дітлахи.

18-річна Марія Заможникова з міста Куп’янськ на Харківщині теж майже рік живе у Чернівцях. Місто було окуповане, хоч його і звільнили, але обстріли тривають щодня, гинуть мирні люди, тому сім’я не буде повертатися.

“Нам нікуди повертатися, у будинку нашому перебувають бійці ЗСУ, а квартира розбомблена. Тому вже рік живемо у Чернівцях, – розповідає дівчина. – Раніше мешкали у дитсадку в районі проспекту Незалежності. В одній групі жило 10 людей. Нам доводилося звикати до того, що там усе маленьке, як для дітей. Два тижні тому заселилися у модульне містечко. У нас окрема кімната, є душ і туалет на дві кімнати, кухня. Тут комфортніше, але трохи незручне розміщення, бо до центру далеко. Майже годину треба добиратися. Молодший брат ходить у дитсадок у центрі міста, будемо його переводити, бо тут є поруч і дитсадок, і школи”, – усміхається Марія.

Модульне містечко знаходиться трохи далі від центральної дороги. Раніше тут було поле. За кілька місяців підготували територію. Крім модулів, виклали плиткою двір, зробили дитячий майданчик, встановили лавочки й дві альтанки. Поруч висадили алею дубів.

Люди можуть жити у модульних будинках необмежену кількість часу, але їм доведеться за це платити. Обслуговувати модульне містечко буде комунальне підприємство “Містосервіс”.

“Мешканці будуть сплачувати за модульний будиночок – близько тисячі гривень на місяць. Сума залежить від площі будиночка. Усі комунальні послуги будуть сплачені коштом міського та державного бюджетів. Почали вже процес заселення. Наразі тут живе понад 60 людей. Загалом модульне містечко розраховане на понад 200. Майже з усіма мешканцями визначилися. Очікується, що впродовж місяця модульне містечко буде заселене”, – зазначив Є. Маховіков.

У будинках є електрика, також встановлені потужні генератори на випадок відключення світла. Ще планують встановити на кількох будиночках сонячні батареї, які будуть живити адміністративний корпус.

Модульне містечко побудовано в рамках програми ЄС “Міцні регіони – спеціальна програма підтримки України”, яка співфінансується Євросоюзом та урядом Німеччини. Проєкт встановлення модульних будиночків обійшовся у понад три мільйони євро. Кошти виділили ЄС та уряд ФРН. Чернівецька міська рада виділила земельну ділянку та забезпечила комунікації.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.