Новини

Однією рукою вишила понад 200 робіт: відомій майстрині з Буковини – 80 років

Народна майстриня, вишивальниця, жителька с.Яблуниця Конятинської громади на Буковині Марія Лахман відзначила 80-річний ювілей.

Про це повідомляє голова Вижницької РДА Сергій Чеботар, пише molbuk.ua

З цієї нагоди талановиту буковинку нагородили подякою РДА – “за активну громадську позицію, популяризацію національної спадщини та мистецтва української вишиванки та з нагоди 80-річного ювілею”.

У 17 років буковинка Марія Лахман із Яблуниці Путильського району втратила кисть лівої руки. Навчилася все робити однією: поратися по господарству, обробляти город, шити на машинці й навіть стала знаною вишивальницею. Родина Лахманів була велика – десятеро дітей.

“Мама робила в колгоспі, а тато сплавляв ліс по Черемошу, – пригадує пані Марія. – Я закінчила шість неповних класів. Залишила школу, бо в мами виявили рак, зробили операцію в Чернівцях. Я була найстаршою дівчинкою, то мусила дивитися за меншими дітьми. Наймолодшій сестричці тоді було лише дев’ять місяців. У 13 років я вже пішла робити в колгоспну ланку. Була маленька ростом, а сапала буряки і картоплю на рівні з дорослими жінками. Якось молола зимою на січкарні сіно з хвоєю для колгоспних корів. Було мені тоді 17-ть. Дуже замерзла в руки. Хотіла покласти сіно, а ліву руку захопило і перемололо кисть до ліктя. Кров тече, я кричу. Відвезли мене колгоспною бортовою машиною до Путили в лікарню. Помили від порохів, взяли на операцію. Погано зробили – перерізали сухожилля, поробилися рани. Потім мій однокласник дав мені білу лілію, якою загоїла руку.

Коли лежала в лікарні, попросила маму, щоб принесла мені вишивати рушник. А вона плаче: “Марійко, як будеш шити без руки?”. “Буду якось”, – кажу. Причепила краї рушника шпилькою до підодіяльника та халата – і так вишивала. Тепер кладу один кінець вишивки на культю лівої руки, другий чіпляю до одежі, щоб натягнути полотно. У 1962 році мені дали другу групу інвалідності. Але я ще довго працювала. Завідувала клубом у нашому селі. Брала пару книжечок і носила по хатах. Тоді не було ні телевізорів, ні комп’ютерів, то люди читали. Пізніше відкрила бібліотеку в присілку Плаї, де було півтори тисячі книжок. Ще працювала шкільним бібліотекарем у Яблуниці до 2000 року, а потім вже пішла на пенсію”.

Марія Лахман вишила майже двісті робіт. Член районної Гуцульської асоціації народних майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Лауреат культурно-мистецької премії ім. К.Колотило. Учасниця 20 міжнародних гуцульських фестивалів.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.