Новини

Песах 2023: дата святкування та традиції єврейського свята

16 квітня за християнською вірою відзначають Великдень. У юдейській вірі є Песах, який часто прирівнюють до Великодня. Однак насправді ці дві дати не мають нічого спільного.

Що потрібно знати про Песах 2023 – детальніше читайте нижче в матеріалі.

Дата святкування
Песах – це центральне юдейське свято на згадку про вихід з Єгипту. Цей день ніяк не пов’язаний із Великоднем, адже євреї святкують своє звільнення з рабства.

За єврейським календарем Песах відзначають на 14 день місяця Нісан. Це перший місяць біблійного року в єврейському календарі, який триває приблизно до березня-квітня григоріанського числення. Песах святкується протягом 7 днів в Ізраїлі та 8 днів за його межами.

У 2023 році свято випадає на 6 квітня. Варто зазначити, що доба в єврейському календарі починається з вечора попереднього дня. Таким чином Песах починається ввечері 5 квітня.

Закінчиться святкування Песаха 12 квітня в Ізраїлі та 13 квітня за кордоном.

Як з’явилося свято
З івриту Песах перекладається як “минув, пройшов повз”. Назва з’явилася на пам’ять про те, що Всевишній минув єврейські будинки, знищуючи первістків Єгипту.

Одного разу пророк Мойсей просив у фараона звільнити євреїв з рабства, але той завжди відмовляв. За це на нього та мешканців звалилися 10 страшних кар небесних. Кожна з них була страшнішою за попередню.

Останнім горем стало знищення всіх єгипетських первістків. Але євреїв це не торкнулося. Тоді фараон відпустив євреїв. Так поневолений народ отримав свободу.

Інші назви свята:
– Хаг а-Мацот – у пам’ять про те, що євреї харчувалися мацою в роки рабства.
– Хаг а-Авів – свято весни, коли відзначається свято.
– Хаг а-Херут – на згадку про Вихід з Єгипту.

Традиції єврейського Песаха
Насамперед юдеї проводять дні в молитві та читанні Тори. Проте Песах полягає не лише в цьому.

У перший і другий день юдеї проводять ритуальну вечерю, яка називається Седер. На столі не може бути багато страв, тому приблизне меню таке:

– маца
– бейца – зварені круто або запечені в духовці яйця
– м’ясо на кістці
– страви з гіркими травами та гірка зелень
– вода з розведеною ложкою солі, щоб вмочати зелень
– фрукти та страви з них

Після цих страв можуть подавати фаршировану рибу. З напоїв дозволено вино та сік. Один келих потрібно обов’язково залишити для пророка.

З третього по шостий день віряни можуть виходити на роботу, але працювати не заведено. А сьомий і восьмий день – знову святкові. Песах завершують молитвою, а також вживанням маци та вина.

Що не можна робити під час Песаха
– Заборонено вживати та тримати вдома продукти, виготовлені в результаті бродіння або виготовляють на заквасці та дріжджах.
– Не можна користуватися звичайним посудом, оскільки він вбирає в себе заборонені продукти протягом року.
– У перший і в останній день Песаха заборонено виконувати будь-яку роботу.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.