Новини

Результат за 15 хвилин: у поліклініках Чернівців користуються швидкими тестами на коронавірус

У поліклініках Чернівців сімейні лікарі використовують швидкі тести на визначення коронавірусу. Область отримала понад 70 тисяч експрес-тестів на антиген коронавірусу.

Їх розподілили між амбулаторіями, центрами первинної медико-санітарної допомоги, поліклініками краю, йдеться у публікації “МБ”.

Швидкими тестами вже користуються у поліклініках міста. Для того, щоби зробити швидкий тест, роблять мазок з носа. Результат буде готовий вже за 15 хвилин, і вони можуть виявити, чи є у людини коронавірус. 

Самі ж медики говорять про те, що достовірність швидких тестів нижча, ніж ПЛР-тестів.

Швидкими тестами почали користуватися два тижні тому. Спочатку їх було менше, а тепер маємо достатню кількість.

“Швидкі тести ми переважно використовуємо для пацієнтів, які потребують термінової госпіталізації. Якщо ПЛР-тести можна зробити лише вранці, то ці тести робимо у будь-коли. Людям для госпіталізації вже не потрібно робити платні ІФА-тести, можна зробити швидкі тести. Ми беремо з носа мазок, 15 хвилин він обробляється у пробірці, потім кладеться на тест-панель і показує нуклеарні тіла, тобто, чи є у людини підозра на коронавірус. Щоправда, якщо ПЛР-тести мають точність 80-90%, то швидкі тести – 60-70%. Здоровим людям, які не мають жодних симптомів захворювання, швидкі тести не робимо”, – розповіла – розповідає завідувач терапевтичного відділення Чернівецької поліклініки №1 Елла Замфір.

Як зазначив начальник департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Чорний, в області швидкими тестами забезпечені всі медичні заклади первинної ланки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.