Новини

Після індексації у березні. Які ще підвищення пенсій планують в Україні у 2023 році

Окрім пенсій, з 1 березня проіндексували на 19,7% щомісячні страхові виплати для 166,5 тисяч потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

Також там розповіли, що впродовж найближчих місяців пенсійні виплати планують підвищити ще двом категоріям пенсіонерів.

Які ще плануються підвищення пенсій у 2033 році

З 1 квітня (дата визначена Законом 1058) буде здійснено перерахунок пенсій для 0,6 млн пенсіонерів, що продовжують працювати, з урахуванням оновленого (збільшеного) страхового стажу. Перерахунок відбувається автоматично.

Перерахунок та індексація пенсій — різні поняття. “Перерахунок відбувається, коли у вас змінюється якась із умов, яка враховується при нарахуванні вам пенсії. Наприклад, у вас змінюється грошове забезпечення чи стаж, який враховується. Наразі ми говоримо про здійснення перерахунку тільки для працюючих пенсіонерів, які досягли пенсійного віку, набули права на пенсію, але при цьому продовжують працювати.

Власне для них перерахунок відбуватиметься власне через те, що їм буде обраховано у їхній пенсійній формулі збільшений страховий стаж. Це призведе до збільшення їхніх пенсій.

Для інших категорій пенсіонерів ми говоримо саме про індексацію пенсій, тобто корегування розміру пенсійної виплати з урахуванням розміру інфляції та зростання середньої заробітної плати за попередні роки”, — пояснила заступниця міністра соцполітики Дарія Марчак.

Влітку індексація пенсій на 19,7% торкнеться науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Проведення підвищення планується на 1 липня 2023 року.

“Напрямок, визначений Урядом як ключовий для проведення індексації, — це підтримка найбільш вразливих категорій громадян. Справедливим є забезпечити індексацію доходів передусім громадянам, які отримують найменші виплати. Адже залишати під час війни без соціального захисту тих, хто не може працювати і для кого пенсія є єдиним джерелом доходів — безвідповідально”, — зазначила Міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.