Новини

Мобілізація в Україні: що буде, якщо проігнорувати повістку

В Україні триває загальна мобілізація — проводяться спеціальні заходи, зокрема, призов військовозобов’язаних до лав Збройних Сил України на військову службу.

Законодавством визначено, що чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані за викликом, тобто після вручення повістки, з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік.

На найпоширеніші запитання громадян, з якими вони телефонують до контактного центру системи безоплатної правової допомоги, відповідають юристи, що працюють на лінії, пише molbuk.ua

Серед актуальних запитань – що буде, якщо проігнорувати повістку у формі мобілізаційного розпорядження.

У такому випадку, консультують юристи, може наставати кримінальна відповідальність відповідно до ст. 336 ККУ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Як відбувається притягнення до відповідальності

Рішення по таких справах може приймати тільки суд.

Одночасно з оголошенням підозри особа отримує право на призначення адвоката відповідно до ЗУ “Про безоплатну правову допомогу”, послуги якого оплачує держава. Для цього потрібно подати клопотання слідчому, який займається справою.

Слідчий виносить постанову про залучення захисника та для призначення адвоката, надсилає цю постанову до регіонального центру безоплатної вторинної правової допомоги. Після цього призначається адвокат.

Поставити додаткові правові запитання можна у контактному центрі системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Дзвінки безкоштовні з мобільних і стаціонарних українських номерів. Юристи на зв’язку щодня.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.