Новини

Замість Палацу спорту – закинута будівля, замість Фуршету – руїна: яка доля довгобудів у Чернівцях

Уже багато років стоїть у центрі недобудований колишній торговий центр “Рязань”. Його взялися активно перебудовувати. Та минулого майже 15 років, і все, що спостерігають чернівчани, – це закинуте будівництво і зелений паркан навколо об’єкта.

Яка доля чернівецьких довгобудів і чи може на неї якось повпливати міська влада, ” ” запитав у заступника міського голови Василя Зазуляка.

“Більшість довгобудів – це приватна власність, тому міська рада не може вплинути на ситуацію. Ми можемо лише спілкуватися із власниками, щоб розуміти, чи планують вони продовження будівництва, – пояснює Василь Зазуляк. – Довгобудів наразі у місті небагато. Та спостерігаємо ситуацію, коли не всі забудовники розрахували свої сили. Уже маємо проблеми з тривалим зведенням житлових будинків. Люди, які інвестували кошти у нове житло, скаржаться, що таке будівництво довго не здають. Одні забудовники мережі не можуть підвести, інші лише коробку звели й зупинилися. Тому, думаю, ця проблема буде наростати.

Власники торгового комплексу “Рязань” загрузли в судах

До початку реконструкції торговий комплекс “Рязань” був досить популярним, його відвідувало багато людей. Понад 10 років тому приміщення вирішили добудувати. Його площу планували збільшити удвічі. Тут мали з’явитися нові торгові точки, офісні приміщення, виставковий зал, паркінг на сто авто. Та під час будівництва у 2011 році товариство збанкрутувало, і з того часу тягнуться судові процеси. Приміщення уже готове на 83 відсотки, але будівництво “заморозили” вже дуже багато років тому.

“Шкода, що будівництво призупинилося. Уже кілька років тривають судові процеси між співвласниками-інвесторами. Це одна із причин, чому комплекс не завершують. Ми зверталися до співвласників із зауваженням, щоб оновили паркан, який за багато років втратив вигляд. Наскільки мені відомо, судові процеси наближаються до завершення. Коли буде розв’язано це питання, тоді очікуємо, що будівельні роботи відновлять. Сподіваюся, що інвестори знайдуть кошти і завершать цей торговий центр. І, певен, що це вже не буде торговий центр із назвою “Рязань””, – каже Василь Зазуляк.

“Спортивний центр” хочуть продати

На вулиці Головній, неподалік “Кварцу”, планували збудувати фізкультурно-оздоровчий комплекс. Потім його хотіли переробити на Палац спорту з кіноконцертним залом і великими спортивними приміщеннями. Згодом цю будівлю викупила церква євангелістів, а потім продала хмельницькому забудовнику. Він намагався змінити цільове призначення земельної ділянки – зі спортивної на житлову, але йому відмовили.

Зрештою, приміщення вже занепадає упродовж багатьох років.

“Хмельницький забудовник, який купив це приміщення, зараз переховується від правоохоронців за кордоном. За останньою інформацією, забудовник хоче продати це приміщення і виставив його на продаж в інтернеті”, – продовжує Василь Зазуляк.

Призначення цієї ділянки – будівництво спортивної інфраструктури. І хоч ділянка у привабливому місці, але ці обмеження не дозволяють звести житловий будинок. Для такого будівництва потрібно на сесії міської ради змінювати призначення ділянки. Забудовник не зміг цього зробити. Тож спортивний комплекс перетворився на довгобуд, і я не думаю, що його продовжать будувати як спортивний комплекс. Вважаю, щоби той довгобуд припинив ним бути, потрібно дозволити будувати житло із часткою спортивної інфраструктури. Ми сподіваємося, що з’явиться ефективний власник, який почне тут щось робити. Та будівля, що була зведена колись на тому місці, уже не придатна для будівництва, її потрібно зносити.

Басейн поки що не реконструюватимуть

Роботи з реконструкції басейну школи №27, що на вулиці Воробкевича, мали розпочати ще у 2019 році. Це мав бути триповерховий спортивний комплекс.

У підвалі та на першому поверсі планували облаштувати зали для занять різними видами спорту. На другому поверсі – десятиметровий басейн для дітей, 25-метровий басейн для дорослих і малий басейн для немовлят. У спорткомплексі мали встановити сучасні вентиляційні системи та засоби очищення води. Усе це коштувало майже 20 мільйонів гривень. Але реконструкція так і не розпочалися, а приміщення перетворилося на руїну і стало небезпечним. Найближчим часом ситуація там не зміниться.

“У 2022 році ми хотіли розпочати роботи й уже навіть виділили авансові кошти. Але реконструкція басейну – це третя черга видатків, яка під час воєнного стану не фінансується, тож казначейство ці кошти не пропустило. Тому не можемо там розпочати роботи. Цього року кошти на будівництво басейну виділяти не будуть. Його просто закрили вищим парканом, щоб там ніхто не вештався”, – пояснює Василь Зазуляк.

Є проєкт реконструкції басейну. Депутати порушили питання щодо його доцільності, у міській раді планували створити робочу групу з цього питання. Хоча, на мою думку, проєкт нормальний. Дехто вважає, що цю споруду краще знести й збудувати нову. Я ж вважаю, що все-таки варто перебудувати басейн, як це було заплановано спочатку. Чекаємо на перемогу й сподіваємося, що після цього зможемо відновити роботи.

“Фуршет” за 15 років так і не збудували

На вулиці Галицький Шлях уже багато років стоїть ще одна закинута будівля. Тут у 2008 році почали будувати торговий комплекс “Фуршет” і планували завершити у 2010 році. Земельну ділянку під “Фуршет” взяли у довгострокову оренду на 49 років. Тут мали бути відділи промислових та продуктових товарів, будівельних матеріалів, на другому поверсі – магазин “Фокстрот”, ресторан, казино та зал для боулінгу. Будівництво об’єкта інвестори призупинили через нестачу коштів. У 2011 році будівництво планували відновити, але приміщення залишилося довгобудом.

У міській раді ситуацію із цим довгобудом теж не можуть вирішити.

“Забудова має власника, і лише він може розв’язати проблему – продати об’єкт або продовжити його будівництво”, – зауважив Василь Зазуляк.

Раніше мер Клічук розповів, що у колишньої “Рязані” вже є нові власники, і наразі завершуються всі юридичні процедури.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.