Новини

Десантник, письменник та співак: на честь кого називають вулиці Чернівців

У Чернівцях вже перейменували близько 60 вулиць, а планують ще понад 200. Тому ” ” розпочинає рубрику про тих, на честь кого в місті називають вулиці та провулки.

Вулиця Миколи Мозгового (стара назва – вулиця Михайла Катукова)

Микола Мозговий – естрадний співак, композитор, народний артист України. Народився на Хмельниччині. Навчався в Чернівцях у музичному училищі. Далі навчався у Харкові та Києві. Проте справжня естрадна кар’єра Мозгового розпочалася в 1974 році в Івано-Франківську, де він був художнім керівником ансамблю “Беркут”. У 1979 році здобув першу славу, коли Софія Ротару заспівала його пісню “Рідний край”. Далі пісняр перейшов до “Укрконцерту”, де виконував тільки власні пісні – “Моя перша любов”, “Минає день”, “Зачаровані слова”. У 1986 році створив власний гурт “Вересень”, з яким гастролював. Після здобуття незалежності Україною проводив фестивалі, як-от, фестиваль імені Володимира Івасюка в Чернівцях, де відкривав нові естрадні таланти. Створив власну студію звукозапису, допомагав дочці Олені розвивати співочу кар’єру. Помер у 2010 році.

Вулиця Івана Чендея (стара назва – вулиця Брянська)

Іван Чендей – український письменник, журналіст, співзасновник Народного руху України. Народився на Закарпатті. Серйозною школою для Івана була праця в обласній газеті “Закарпатська правда”. Паралельно закінчив Ужгородський державний університет, а також почав писати. У 1955 році вийшла його перша збірка оповідань “Чайки летять на Схід”. Чендей писав романи, нариси, повісті, оповідання. Його твори – про духовне, єдність людини з моральними цінностями. Серед відомих творів письменника можна виділити: “Птахи полишають гнізда…”, “Терен цвіте”, “Зелена верховина”. Найвідомішим доробком митця став кіносценарій до фільму Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”. Фільм здобув світову славу та є еталоном українського кіно, у чому є велика заслуга й Івана Чендея. Помер у 2005 році на Закарпатті, де й похований. На вшанування пам’яті письменника було засновано міжнародний благодійний фонд його імені.

Вулиця та провулки Дмитра Костенюка (стара назва – вулиця та провулки Сєрова)

Дмитро Костенюк – десантник, старший солдат Збройних сил України. Народився у 1989 році в Чернівцях. У 2014 році був мобілізований у Державну прикордонну службу Україну, де служив два роки, після чого уклав контракт із ЗСУ. Воював у рядах 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Загинув наприкінці березня 2019 року під час мінометного обстрілу опорного пункту, отримавши несумісні з життям поранення від осколків. У Дмитра залишилися двоє синів. У травні 2019 року Президент України посмертно нагородив військовослужбовця орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.