Новини

У Чернівцях зрізають старі дерева: чи є цьому потреба

Від чернівчан часто можна почути скарги на те, що в місті масово вирубують дерева, з яких чимало в доброму стані. Особливо в історичному центрі міста.

Про це йдеться у публікації ” ” від 2 березня, пише molbuk.ua

До прикладу, на вулиці Міцкевича, у сквері навпроти ОВА, на вулиці Садовій, крислаті каштани біля пам’ятника Паулю Целану.

Також комунальники спиляли дерева у сквері біля пам’ятника Федьковичу на Університетській та історичні ялини на вулиці Главки біля ЧНУ.

Фото Юрія Чорнея

За даними журналіста Юрія Чорнея, з чотирьох зрізаних ялин тільки одна мала пошкоджений стовбур.

Фото Юрія Чорнея

“Замість кожного зрубаного дерева висаджуємо нове”

Водночас перший заступник директора департаменту інфраструктури та благоустрою Григорій Прохоренко запевняє, що рішення про знесення того чи іншого дерева ніхто не ухвалює самостійно.

“Ні трест зеленого господарства, ні департамент не приймають рішення одноосібно. Фахівці обстежують кожне дерево спільно з екоінспекцією. Якщо дерево ще живе і не становить небезпеки, його ніхто не рубає, – наголошує чиновник. – Буває, що дерево зовні виглядає ідеально і видається, що воно ще довго могло б прожити. Але проблема в тому, що здійметься сильний вітер – і це дерево може опинитися на автомобілі або, не дай Боже, на перехожих. Тому краще його знести”.

Проте трест діє за чіткою інструкцією: замість кожного зрубаного дерева він має висадити нове, провадить чиновник.

“Йдеться про те, щоби закупити певну кількість дерев, але не зовсім “юні” саджанці, а дерева віком 5-7 років. Так, вони коштують недешево, але швидко та добре приживаються і дають тінь”.

Григорій Прохоренко наводить приклад алеї молодих дерев, висаджених торік поблизу стадіону “Буковина” на вулиці Гузар.
“Минулого року нас звинувачували, що зрізаємо дерева. Але ми замість старих та аварійних висадили 25 нових листяних акацій. Посадили більше, ніж вирізали. Тепер вони мають розкішний вигляд”.

“Нарахували у місті пів тисячі пнів”

На думку пана Прохоренка, чернівчани просто втратили довіру до влади.

“Наш трест зеленого господарства оновився. Сюди прийшли працівниці зелентресту з Маріуполя. Можливо, ви бачили хоча б на відео, який Маріуполь був гарний у контексті озеленення. Вони знають, що роблять. Тому гадаю, що найближчим часом ми побачимо багато цікавих змін”, – обіцяє співрозмовник.

Також придбали корчувач пнів.

“Це була біда. Зрізали дерево – пень залишився. Ми нарахували їх із пів тисячі по місту, якщо не більше. Тепер пні будуть висвердлювати, а натомість зможуть посадити дерево”, – каже Григорій Прохоренко.

Він додає, що в місті також планують висадити алею тюльпанових дерев. Зараз триває вибір місця для неї. Чернівчан запрошують долучитися до обговорення і запропонувати найкращу, на їхню думку, локацію для алеї.

Коментар фахівця

Наталія Гончарова, заступниця керівника тресту зеленого господарства:

“На жаль, не всі дерева підлягають лікуванню”

“Усі зелені насадження видаляють згідно з порядком видалення дерев та кущів № 1045, комісійно, за участю держекоінспекції. Лікуванню підлягають, на жаль, не всі дерева. Можна лікувати їх у парках та скверах. А дерева вздовж проїзних частин та пішохідних доріжок краще замінити.

Під час підбору асортименту дерев треба враховувати і їхнє розташування. Коли тротуари вузькі, забудова щільна, хіба можна садити ширококронні дерева? Ні. Їхня крона буде завжди обрізана, і найчастіше повністю. Тож навіщо обрізати й калічити гарні дерева з широкими кронами, коли можна підібрати більш компактні?

Ширококронні дерева треба висаджувати там, де вони будуть мати місце для розвитку крони, а не повільно вмиратимуть”.

До теми

У Чернівцях протягом 2022 року знесли 844 дерева, а висадили утричі менше – 279 дерев, повідомили в управлінні благоустрою міської ради у відповідь на запит ” “.

На знесення дерев витратили 2,3 мільйона гривень. Найбільше дерев зрізали у парку імені Шиллера – 75 кленів. По 24 дерева зрізали на вулицях Січових Стрільців та Ольги Гузар. Також 19 дерев зрізали у сквері на проспекті Незалежності, 86-90.

На висаджування дерев витратили 840 тисяч гривень. У місті садили нові породи дерев. Зокрема на вулиці Гузар, де відремонтували дорогу, посадили 25 псевдоакацій, на вулиці Небесної Сотні – 11 туй та 15 груш Шантеклера. Також серед посаджених дерев – різні види кленів та берези.

У 2023 році запланували висадити удвічі більше дерев, ніж торік. На вулицях хочуть висадити 540 платанів, сакур, катальп. На це витратять понад чотири мільйони гривень.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.